Smittskydd och djurhälsa
Misstänker du att ditt djur har fått en allvarlig smittsam sjukdom? Anmäl det omedelbart till en veterinär. Veterinärer ska snarast anmäla misstanke om smittsamma sjukdomar till Länsstyrelsen och Jordbruksverket. Det finns regler för att förebygga smittspridning. Du som har besöksverksamhet ska anmäla det till Länsstyrelsen.
Anmälningsplikt för djurägare
Du som har hand om ett djur och misstänker att det smittats av en allvarlig smittsam djursjukdom är skyldig att direkt anmäla det till veterinär. Exempel på allvarliga smittsamma djursjukdomar är fågelinfluensa, mul- och klövsjuka, mjältbrand, svinpest, blåtunga, rabies och newcastlesjuka.
Förhindra spridning av afrikansk svinpest
Den mycket smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids just nu i Europa men har inte hittats i Sverige. Sjukdomen är ett mycket stort hot för tamgrisar och vildsvin men är inte farlig för människor. Virussjukdomen sprids med sjuka djur, ofta vildsvin, men också genom att överleva i charkprodukter och genom att följa med på smutsiga stövlar eller utrustning. Sjukdomen har stor påverkan på grisnäringen både genom bekämpningsåtgärder och handelsrestriktioner där den finns.
För att förhindra smittspridning är det viktigt att matavfall aldrig lämnas i naturen så att vildsvin kan komma åt det.
För att övervaka smittläget i Sverige ska fynd av döda vildsvin rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). På deras webb finns mer fakta om sjukdomen och om hur vi skyddar oss.
Rapportera döda vildsvin till SVA Länk till annan webbplats.
Läs mer om afrikansk svinpest på Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.
Anmälningsplikt för veterinärer
Epizootisjukdom och salmonella
En veterinär som misstänker allvarlig smittsam djursjukdom, så kallad epizootisjukdom, eller salmonella hos djur ska skyndsamt anmäla det till Länsstyrelsen och Jordbruksverket via e-post eller telefon.
Andra anmälningspliktiga djursjukdomar
Det finns även andra djursjukdomar som kan smitta till djur eller mellan djur och människor som är anmälningspliktiga. För dessa gäller anmälningsplikten för veterinärer och för obduktions- eller laboratorieverksamhet.
Klinisk misstanke om djursjukdom
Dessa sjukdomar ska veterinär anmäla till Länsstyrelsen vid klinisk misstanke:
- hästinfluensa typ A
- kvarka
- virusabort (centralnervös form)
- virusarterit
- MRSA (alla djurslag).
Anmäl klinisk misstanke om djursjukdom
Gör din anmälan i vår e-tjänst för klinisk misstanke om sjukdom på djur. Veterinärer ska anmäla till Länsstyrelsen i det län där det smittade djuret hålls.
Du behöver e-legitimation för att kunna använda e-tjänsten.
Du kan också ringa Länsstyrelsens växel på 010-224 00 00 och fråga efter länsveterinären.
Kontaktuppgifter för veterinärer
Veterinärer som misstänker epizootisjukdom under kontorstid ska skyndsamt anmäla detta till länsveterinären. Ring upp Länsstyrelsens växel 010-22 40 000 och fråga efter länsveterinären. Utanför Länsstyrelsens öppettider hänvisar vi er till vår tjänsteman i beredskap (TiB). Kontakt med TiB bör ske efter kontakt med SVAs epizootijour. TiB nås via SOS alarm och telefonnummer 0771-800 900.
För övriga anmälningspliktiga sjukdomar använd e-tjänsten. Vid frågor kontakta länsveterinär via telefon eller e-post till lansveterinar.blekinge@lansstyrelsen.se.
Hygienkrav för djurhållare
För att förhindra att smitta sprids mellan djur och människor finns allmänna hygienregler för djurhållare. Det är viktigt att det finns möjlighet för de som är på en anläggning med djur att kunna tvätta och desinficera händerna. Reglerna gäller inte dig som bara har djur i ditt hem
Hygienkrav för dig som har besöksverksamhet
Det finns särskilda hygienregler för dig som har en besöksanläggning där människor har möjlighet till direkt kontakt med djur. Bland annat ska besökarna kunna tvätta och desinficera sina händer i nära anslutning till djuren. Det ska också finnas information till besökare om hur de kan minska risken att sprida smitta mellan djur och människor.
Reglerna för besöksverksamheter gäller om du har en anläggning med livsmedelsproducerande djur, hästar eller annan typ av djurhållning. Det gäller även dig som har vård- eller terapihundar.
Länsstyrelsen kontrollerar att hygienreglerna följs.
Anmäl misstänkt sjukdom
Du kan skicka anmälan om misstänkt sjukdom till lansveterinar.blekinge@lansstyrelsen.se.
Du kan även ringa länsstyrelsens växel 010‑224 00 00 och fråga efter länsveterinären. Växeln är öppen måndag till fredag kl. 8.00‑16.30.
Anmäl besöksverksamhet i vår e-tjänst
Har du en besöksverksamhet med tre eller flera besök per år ska du anmäla det till oss.
Transport av animaliskt avfall
För att förhindra att smitta sprids från animaliskt avfall (döda djur och slaktrester), finns regler om hur det får användas och hanteras. Du får till exempel inte mata grisar eller fåglar med matavfall som innehåller kött eller andra produkter från djur. På Jordbruksverkets webbplats finns mer information om hantering av animaliskt avfall.
Foder och utfodring med animaliska biprodukter, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen kontrollerar transporter av animaliska biprodukter. För att transportera sådant material ska du vara registrerad hos Jordbruksverket.
Vem gör vad inom smittskydd för djur?
Jordbruksverket har det övergripande nationella ansvaret för smittskyddsfrågor och för att bekämpa smittsamma sjukdomar. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret. Länsveterinären samordnar information om länets aktuella sjukdomsstatus.
Kontakt
Länsveterinär
E-post till lansveterinar.blekinge@lansstyrelsen.se
010-224 00 00 (växel)
Växeln är öppen mån-fre kl. 08.00-16.30