Djurhälsopersonal
Länsstyrelsen är ansvarig för tillsynen av djurhälsopersonal i länet. Vi kontrollerar att de följer gällande lagar och bestämmelser och ger stöd och råd.
Vilka är djurhälsopersonal?
Djurhälsopersonal är personer som arbetar inom behörighetsreglerade yrken inom djurens hälso- och sjukvård. Till djurhälsopersonal räknas:
- legitimerade veterinärer
- legitimerade djursjukskötare
- godkända hovslagare
- legitimerade tandläkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster som har godkännande att arbeta inom djurens hälso- och sjukvård
- personer som har särskilt tillstånd att utöva veterinäryrket
- personer som arbetar i yrket under tillfälligt besök i Sverige.
Hur gör vi tillsynen?
Det finns regler för hur djurhälsopersonal ska arbeta inom djurskydd, smittskydd och säkra livsmedel. Varje år besöker Länsstyrelsen veterinära arbetsplatser i länet och kontrollerar att reglerna följs.
Några saker vi kontrollerar under besöket är att:
- personalen har rätt behörighet
- journalföringen uppfyller kraven
- läkemedel används på ett ansvarsfullt sätt
- rutiner för misstänkta djurskyddsfall och smittsamma djursjukdomar är på plats.
Hygien i djurvård
Länsstyrelsen gör också kontroller av hygien på djurvårdande enheter. Det ska finnas goda rutiner för att förhindra spridning av smittor. Djurvårdande enheter är till exempel:
- djursjukhus
- djurkliniker
- veterinärmottagningar.
Anmälningsplikt för djurhälsopersonal
All djurhälsopersonal är skyldig att anmäla misstanke om att djur inte hålls eller sköts på rätt sätt till Länsstyrelsen.
Veterinärer är skyldiga att anmäla vissa sjukdomar. Det gäller sjukdomar som omfattas av epizooti- och zoonoslagen, det vill säga allvarliga smittsamma sjukdomar. Det gäller även vid misstanke och för sjukdomar som normalt inte finns i Sverige. Även vissa typer av smittsamma sjukdomar hos häst ska anmälas vid misstanke.
Anmälningsskyldighet av sjukdomar och smittämnen, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Stöd och råd
En av Länsstyrelsens uppgifter är att ge stöd och råd till djurhälsopersonal i frågor om djurskydd och smittskydd. Vi ger aktuell information i frågor som rör djurhälsa.
Kontakt
E-post: lansveterinar.blekinge@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 00 00, be att få prata med länsveterinär
Kontaktuppgifter för veterinärer:
Veterinärer som misstänker epizootisjukdom under kontorstid ska skyndsamt anmäla detta till länsstyrelsen via telefon. Vid övrig tid hänvisas till länsstyrelsens tjänsteman i beredskap, TiB. Kontakt med TiB bör ske efter kontakt med SVAs epizootijour. TiB nås via SOS alarm 0771-800900.
För övriga anmälningspliktiga sjukdomar kontakta länsveterinär via telefon eller e-post.