Målaröret
Bronsåldern var en rik tid på många ställen i Blekinge. Några av de tydligaste minnesmärkena från denna epok i Blekinges historia är de mäktiga gravrösena som fortfarande går att se på många ställen i landskapet. Målaröret är ett av dem.
Gravrösena restes över dåtidens allra betydelsefullaste personer; män och kvinnor ur samhällets topp. Rösena lades på höjder med kilometervid utsikt. Så också här, där växtligheten framför röset fortfarande röjs för att det ska gå att se långväga. Målaröret är ett stort röse, 30 meter i diameter och upp till fyra meter högt. Då det ligger uppe på en backe, så ter det sig ännu mer imponerande. Röset har aldrig grävts ut, men man har grävt ut rösen på flera andra ställen. De flesta är uppförda under den äldre bronsåldern, från omkring 1700 f.Kr. och fram till cirka 1100 f.Kr. Rösena har sedan använts under lång tid och man har i flera århundraden kommit tillbaka och begravt fler personer i rösena. Ibland hittar man till och med gravar långt fram i järnåldern (500 f.Kr.-1050 e.Kr) i rösena.
En varning till plundrare
Det är tyvärr inte ovanligt att gravarna plundrats. Jakten på rikedom och nyfikenhet har lockat människor att störa gravfriden redan från förhistorisk tid och fram till våra dagar. Vid Målaröret har dock någon i sen tid ristat en varning på ett närbeläget stenblock till dem som försöker sig på något dylikt:
VE DEN
SOM STENEN
RUBBA AF
E.V
Blocket återfinns 15 meter norr om röset. I backsluttningen 40 meter åt söder finns en annan lämning. Det är resterna av en linsnugga, antagligen från 1800-talet. Här har man kallmurat som en liten inhägnad mot bergssidan. Ovanpå murarna lade man lin som skulle torka och det finns en öppning så att man kunde lägga in ved längst ned. När vinden har legat på har det blivit ordentligt varmt på berghällen och man ser hur den tagit skada av lågorna. Linet användes för att göra linne, vilket var det vanligaste tyget för att göra kläder innan den industriella revolutionen.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Datering: Äldre bronsålder (ca 1700-1100 f.Kr.)
Socken och kommun: Edestad socken i Ronneby kommun
Lämningstyp: Gravröse
Skött yta: 4593 m2
Markägare: Privat
Förvaltare: Länsstyrelsen Blekinge
Skyddsform: Fornlämning, Edestad 32
Hitta hit
Röset syns från motorvägen, men är lite svårt att besöka. Vägen dit leder nämligen genom en privat gård. Vintertid kan man gå över åkrarna för att komma upp på berget, men resten av året är lite knepigare. Kommer du från motorvägen kan du köra söderut i Björketorpskrysset. Sedan följer du denna i ca 2,5 km. Där är det skyltat Edestad åt höger. Kör in på den vägen. Följ den sedan och kör under motorvägen. Kör ett par hundra meter, så står det skyltat Levalaunda åt vänster, kör in där. Efter 200 meter ser du ett upplag till vänster, där brukar det vara utrymme att kunna hitta en parkering utan att vara i vägen. Följ vägen förbi som går förbi upplaget och efter ungefär 400 meter ligger gården Levalundamåla. Tänk på att visa hänsyn och gå gärna i åkerkanten. Det finns ingen bra väg uppför berget, så det innebär ett litet äventyr att ta sig upp och är inget att rekommendera för den som har det svårt att ta sig fram.