Aktuella varningsmeddelanden i Västernorrlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Västernorrland – Västernorrland

Upplev länets vackra natur i sommar

Är du sugen på att upptäcka nya platser i länet, vill du ta del av utställningar vid naturum Höga Kusten eller bocka av vilka reservat du redan besökt i våra krysslistor? Vi har samlat information och inspiration för dig som söker natur- och kulturmiljöupplevelser.

KALENDER

Samhälle

Så påverkar omvärldsläget samhället

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina följer länsstyrelsen utvecklingen. Vi är den högsta civila myndigheten i länet för totalförsvaret och vi arbetar tillsammans med andra aktörer.

Natur och landsbygd

Strandskyddsdispens

Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.

En mås står på en sten ute i vattnet.

Miljö och vatten

Aktuell information om läget vid havet och kusten

Undrar du vad du ska göra om du ser algblomning, död säl, döda eller sjuka fåglar eller fiskar vid kusten? Informationscentralen för Bottniska viken har svaren och aktuell info om läget.

Skylt med vägvisning till en vallokal.

Bo och leva

Val 2022: I höst är det dags att rösta igen

Riksdagvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum söndagen den 11 september. Då genomförs även val till kommun- och regionfullmäktige.

Djur

Bestämmelser för fiske i länet

Är du sugen på en fisketur? Det finns dock vissa bestämmelser för fisket som du behöver känna till. Bestämmelserna är till för att skydda och bevara fiskbeståndet.

Om oss

Projekt för regional tillväxt

Länsstyrelserna arbetar för en hållbar tillväxt och utveckling i länet. Målet att alla ska ha möjlighet att bo, utvecklas och driva företag. I länet arbetar vi med flera projekt kopplade till detta.

NYHETER

 • 2022-06-22

  Prins Nicolas invigde Upptäckarparken vid Skuleberget

  Prins Nicolas, hertig av Ångermanland, besökte under tisdagen den 21 juni Skuleberget med sin mamma H.K.H Prinsessan Madeleine och pappa herr Christopher O’Neill. Tillsammans med landshövding Berit Högman invigde prinsen officiellt Upptäckarparken vid Skulebergets fot som han fick i dopgåva av länsstyrelsen år 2015.
 • 2022-06-21

  Nytt uppdrag för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden

  Regeringen ger Länsstyrelsen och flera myndigheter i uppdrag att ta fram en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes fö...
 • 2022-06-21

  Världsarvet Höga Kusten ska arbeta med hållbar platsutveckling

  Länsstyrelsen Västernorrland har beviljats 1 138 350 kronor i projektmedel från Tillväxtverket inom utlysningen ”Fördjupat...
 • 2022-06-20

  Flyktingars rättigheter och mod uppmärksammas

  Idag på Världsflyktingdagen hyllar vi flyktingars mod och uppmärksammar alla människor runt om i världen som ger dem på fl...