Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Naturupplevelser året runt
Naturupplevelser är något du kan njuta av närsomhelst på året. Det finns flera möjligheter att besöka både stadsnära natur eller göra en helgutflykt till någon av Östergötlands pärlor. Vi tipsar om att besöka ett reservat eller naturum Tåkern.
KALENDER
-
29 13 sep 2023 dec 2023
För tider, se program
Utbildning: Systematiskt jämställdhetsarbete för chefer och ledare Östergötlands jämställdhetsråd erbjuder en utbildning i systematiskt jämställdhetsarbete för ledare och chefer i Östergötland.
Anmälningsdatum är passerat
-
04 13 okt 2023
För tider, se program
Frukostwebbinarier om hållbar konsumtion RUS bjuder tillsammans med nationella myndigheter in till webbinarier som tar upp olika delar av konsumtionsområdet.
Ingen anmälan krävs
-
04 okt 2023
09.00 - 10.30
Mottagningsforum -Information och dialog med Migrationsverket Välkommen till digitalt Mottagningsforum med fokus på aktuell information från Migrationsverkets bosättnings- och vidarebosättningsenhet.
Ingen anmälan krävs
-
04 okt 2023
10.00 - 15.00
Välkommen till restaureringskurs i Sturefors Har du betesmarker eller slåtterängar som vuxit igen eller är på väg att växa igen? Planerar du att återställa eller skapa nya betesmarker och slåtterängar? Avverkar eller röjer du i betesmarker/slått...
Anmälningsdatum är passerat

Djur
Älgjakt
Du måste alltid rapportera fälld älg till Länsstyrelsen. Du behöver också ha koll på jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten. Läs mer om älgjakt här.

Djur
Förebygg utbrott av afrikansk svinpest
Den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen har spridit sig i Europa och nu har smittan konstaterats i Västmanland. Östergötland är inte drabbat i nuläget.

Miljö och vatten
Bidrag för energieffektivisering i småhus
Du som äger och bor i ett småhus som värms upp med el eller gas kan från och med den 3 juli 2023 ansöka om att få bidrag för att genomföra vissa energieffektiviserande åtgärder.

Djur
Invasiva främmande arter
Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Lär dig känna igen arterna och hur du ska göra för att inte sprida dem vidare.

Natur och landsbygd
Stöd till jordbruk och landsbygd
Miljö och klimat har en tydlig roll i Sveriges nya jordbrukspolitik. Du som jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag.

Könsstympning.se
Den nya webbplatsen könsstympning.se syftar till att förebygga brottet könsstympning och att fler utsatta flickor och kvinnor söker vård.
NYHETER
-
2023-09-29
Ett år med civilområden
På söndag 1 oktober, har det gått ett år sedan den största satsningen som gjorts i modern tid för att återuppbygga och stärka det civila försvaret, började ta form. Myndighetsreformen för civilt försvar och krisberedskap trädde i kraft och civilområdesansvariga länsstyrelser, som en högre regional nivå, inrättades.
- 2023-09-26
Långnäs, ett av tre nya naturreservat i Östergötland
Länsstyrelsen har beslutat om tre nya naturreservat: Trollkäringeskogen, Långnäs och Skenäs naturreservat i Finspångs och ... - 2023-09-25
Dags att öva din beredskap
I dag börjar beredskapsveckan. Veckan är en nationell informationskampanj som ska öka människors beredskap och motståndskr... - 2023-09-21
Ny lagstiftning behövs för att förhindra bortföranden
Många barn förs utomlands för att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck trots att myndigheter känner till deras s...