Risk för vattenbrist i Östergötlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Varje kilowattimme (kWh) räknas

Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

KALENDER

 • 10 okt 2022 Klocka som ikon 09.00 - 10.00
  Frukostwebbinarium om hållbar konsumtion – den textila värdekedjan Under hösten arrangerar RUS en serie frukostwebbinarier om hållbar konsumtion, tillsammans med nationella myndigheter. Höstens andra webbinarium handlar om den textila värdekedjan – möjligheter och ut...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 11 okt 2022 Klocka som ikon 09.00 - 14.45
  Utbildningsdag Länsrutinen Rutiner kring handläggning av ärenden som rör misstanke om vålds- och sexualbrott mot barn, i Östergötlands län.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 11 okt 2022 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Länsstyrelsen bjuder in till en kunskapsdag om rasism i arbetslivet.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 11 okt 2022 Klocka som ikon 17.00 - 20.00
  En säljande gårdsbutik del 2 PLANERA-MÖBLERA-EXPONERA Det är dags för andra delen av En säljande gårdsbutik. Välkommen att delta, oavsett om du gått del ett eller inte!

  Anmälningsdatum är passerat

Djur

Älgjakt

Du måste alltid rapportera fälld älg till Länsstyrelsen. Du behöver också ha koll på jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten.

Miljö och vatten

Hållbar vattenanvändning

För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi övergå till en hållbar vattenanvändning. Här finns tips och råd för hur du kan spara på vattnet.

Person som håller i en höna.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Om oss

Jobba hos oss

Länsstyrelsen Östergötland arbetar för att regionen ska vara attraktiv att leva, studera, arbeta och utveckla företag i. Vill du bli en av oss?

Hösten på naturum Tåkern

På naturum Tåkern kan du förvänta dig en fullspäckad höst med friluftsfestival, höstlovsaktiviteter för stora och små och SM i utomhusmatlagning.

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

NYHETER

 • 2022-10-06

  Tåkernpriset 2020 till författaren och växtekologen Urban Ekstam

  Idag har Tåkernfonden delat ut Tåkernpriset 2020 till Urban Ekstam. Prissumman är på 10 000 kr. Priset delades ut av Tåkernfondens ordförande landshövding Carl Fredrik Graf i samband med styrelsens höstmöte på naturum Tåkern. I samband med detta höll Urban ett kort föredrag om vassens botanik och ekologi.
 • 2022-10-06

  Färre älgar får fällas i Östergötland i år

  Lördagen den 8 oktober börjar älgjakten i Östergötland. Fram till och med den 31 januari får 1 841 älgar fällas i länet.
 • 2022-10-04

  Länsstyrelsernas bedömning om elförsörjningen i södra Sverige

  Landshövdingarna i Västra Götalands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmars, Blekinges, Skånes och Hallands län ha...
 • 2022-09-30

  Nya civilområden bidrar till stärkt motståndskraft

  Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Östergötlands län ingår i det sydöstra civilområdet. Indelnin...