älgko med älgkalv höstlig skog. Fort: Mostphotos

Älgjakt

Fram till 31 januari 2023 pågår älgjakten i olika delar av Norrbottens län. Du som är jägare rapporterar fälld älg till Länsstyrelsen, Ha koll på jakttider, fällavgifter och hur du ska slutrapportera älgjakten. Ta även chansen att bidra till inventeringen av årets älgstam genom att rapportera in älgar du ser under jaktens första vecka i Älgobs.

KALENDER

 • 28 06 sep 2022 okt 2022 Klocka som ikon 08.30 - 16.30
  Utbildning naturvägledning 2022 Under hösten 2022 erbjuder Västerbottens och Norrbottens regionala skogsprogram i samarbete med SLU en utbildning i naturvägledning.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 06 okt 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Samhällsbyggnadsdagarna Samhällsbyggnadsdagarna 2022 vänder sig särskilt till dig som arbetar med samhällsbyggnadsfrågor i länets kommuner. Här får du tillfälle att utbyta erfarenheter, knyta kontakter och hämta inspiration ...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 07 okt 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Regional samverkanskurs (RSK) Den 5-7 oktober genomförs en regional samverkanskurs där du som arbetar med beredskapsfrågor får lära dig mer om regionala strukturer och samverkan vid samhällsstörningar i hela hotskalan.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 06 okt 2022 Klocka som ikon 09.00 - 10.00
  Frukostwebbinarium om hållbar konsumtion – avfallsförebyggande arbete Under hösten arrangerar RUS en serie frukostwebbinarier om hållbar konsumtion, tillsammans med nationella myndigheter. Första tillfället, 6 oktober, handlar om avfallsförebyggande arbete och aktuellt ...

  Anmälningsdatum är passerat

en bro över vatten i solnedgången. Foto: Johnér

Om oss

Samhällsbyggnadsdagarna

En god gestaltad miljö är temat när flera hundra av länets samhällsbyggare samlas för att få inspiration kring hållbart byggande, livsmiljöer, den gröna omställningen och mycket mera.

kvinna i regn bakom fönster. Foto: Mostphotos

Samhälle

Oro för omvärldsläget

Länsstyrelsen i Norrbottens län följer händelseutvecklingen och samverkar med länets aktörer för att tillsammans kunna identifiera och hantera en eventuell påverkan på Norrbotten.

Besöksmål

Utflyktstips för sköna höstdagar

Här hittar du förslag på utflykter till besöksvärda kulturmiljöer, världsarv, nationalparker och naturreservat i länet. Välkommen att planera och botanisera!

Om oss

Historiskt avtal om naturskydd

Länsstyrelsen har tillsammans med Steget före, SCA och Naturvårdsverket skrivit under en unik överenskommelse om att bevara ett stort antal Norrbottensskogar med höga naturvärden.

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar skadade djur ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Du kan vända dig till olika aktörer för att få hjälp.

vattenflöde Torneälv

Om oss

TRIWA life

Nu ska Torneälvens biflöden förbättras på båda sidor om gränsen. Det blir den mest omfattande restaureringen av vattenmiljöer hittills i Europa.

NYHETER

 • 2022-09-30

  Nya civilområden bidrar till stärkt motståndskraft

  Den 1 oktober inrättas sex nya civilområden i Sverige, varav Norrbottens län ingår i det norra civilområdet. Indelningen är en del av den största satsningen som gjorts i modern tid för att återuppbygga och stärka vårt civila försvar.
 • 2022-09-29

  Årets licensjakt på björn är avslutad i hela länet

  Samtliga björnar i delområde 1, 2 och 3 har fällts och därmed avslutas årets björnjakt i Norrbotten.
 • 2022-09-27

  Nytt nummer av Norrbruk

  I årets fjärde nummer av Norrbruk kan du bland annat läsa om hur man fick nytt liv Pajala och Övertorneås glesa bygder, om...
 • 2022-09-26

  Årets licensjakt på björn är avslutad i område 1 och 2

  Samtliga 20 björnar i delområde 2 har fällts och därmed avslutas årets björnjakt i Arvidsjaur, Arjeplog och Jokkmokks komm...