en kvinna iklädd vita camouflagekläder med gevär över axeln åker skidor i vintrig skog. Foto: Johnér

KALENDER

 • 01 11 dec 2023 Klocka som ikon Heldag
  En introduktion till folkrätten Länsstyrelsen bjuder in till en digital föreläsning om de mest grundläggande principerna gällande folkrätt

  Anmäl dig här – senast 7 december

 • 03 dec 2023 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Adventsfika på residenset Den första advent, söndagen den 3 december, bjuder Norrbottens landshövding Lotta Finstorp in 160 norrbottningar till residenset på adventsfika.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 04 05 dec 2023 Klocka som ikon 10.00 - 15.00
  Livsmedelsberedskap i Norrbotten I samarbete med Försvarsmaktens forskningsinstitut (FOI) bjuder Länsstyrelsen i Norrbotten in till en seminarieövning om livsmedelsberedskap.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 06 dec 2023 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Hur kan mer vildsvinskött nå konsument? Välkommen på vildsvinsdagar i Tibro och Lundsbrunn den 5‑6 december. Här lyfts både erfarenheter och möjligheter i hela vildsvinskedjan. Vildsvinsdagarna, som består av både studiebesök och konferens,...

  Anmälningsdatum är passerat

collage av olika hundar

Djur

Kärleksfulla hem sökes

Just nu har Länsstyrelsen omhändertagit ett stort antal hundar som behöver nya hem. Det rör sig främst om draghundar av typen Alaskan husky, Här finns mer information.

vy över Kiruna på vintern Foto: Johnér

Om oss

Aktuella tillståndsprocesser

Vad händer inom tillståndsprocesserna i Norrbottens län just nu? Här får du en snabb överblick, status i ärendet och enkel åtkomst till de senaste offentliga handlingarna kopplat till ärendena.

Besöksmål

Hitta ditt smultronställe

Besök våra vackra naturreservat, upptäck kulturminnen, leder och rastplatser. Kanske finns ditt smultronställe alldeles intill knuten?

Om oss

Lediga jobb

Som vår medarbetare är du en del av ett större sammanhang där du får möjlighet att bidra till en hållbar samhällsutveckling. Kanske just din kompetensprofil gör att vi löser morgondagens utmaningar?

en person i hoodie sitter framför en laptop

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

Samhälle

Kulturmiljö

Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar ger både upplevelser och kunskaper om vårt län. Länsstyrelsen beslutar om tillstånd att förändra skyddade kulturmiljöer och om bidrag.

NYHETER

 • Betalning med en digital klocka vid betalningsterminal. Foto. 
  2023-12-01

  Tillgången till kontanta betaltjänster minskar

  År 2023 är tillgången till betalkonto, internetbank, BankID, bankkort och Swish avgörande för möjligheten till att göra betalningar. För den som inte har tillgång till tjänsterna blir det allt svårare att hantera sin vardag. Samtidigt minskar tillgången till kontanter på flera håll i landet, något som försvårar ytterligare för vissa grupper i samhället. Det framgår i länsstyrelsernas rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2023” som släpps idag.
 • 2023-11-30

  Vi söker nya hem till omhändertagna hundar

  Det rör sig om en större grupp hundar där de flesta är draghundar av Alaskan Husky-typ. Hundtypen är särskilt framavlad fö...
 • 2023-11-29

  Vi söker nya hem till omhändertagna hundar

  Det rör sig om en större grupp hundar där de flesta är draghundar av Alaskan Husky-typ. Hundtypen är särskilt framavlad fö...
 • 2023-11-27

  Totalförsvarsövning för att hantera väpnade angrepp i norra Sverige

  Desinformation, IT-attacker, sabotage och till slut ett väpnat angrepp. Det var utmaningar som deltagarna vid en totalförs...

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss