Aktuella varningsmeddelanden i Norrbottens länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Norrbotten – Norrbotten

Brandrisk och vårflod

Vårfloden har kulminerat i Norrbotten, men det råder fortfarande risk för både gräsbrand och skogsbrand i länet. Här kan du följa aktuellt läge i länet samt få tips om vad du behöver tänka på.

KALENDER

 • 29 maj 2024 Klocka som ikon 12.10 - 12.55
  Dagens rätt: Stärkt rättighetsskydd för personer med funktionsnedsättning Vad krävs för att stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning? Varmt välkommen till ”Dagens rätt” – ett lunchseminarium om mänskliga rättigheter.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 31 maj 2024 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Samtal på residenset - goda livsmiljöer genom nytänkande och ökad samverkan Lotta Finstorp bjuder in till Samtal på Residenset. Goda livsmiljöer är viktiga för att samhällsomvandlingen ska bli hållbar. Livet mellan husen kan främjas genom exempelvis en aktiv idrottsrörelse oc...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 31 maj 2024 Klocka som ikon 17.00 - 19.00
  Länsstyrelsens uppdrag inom fiske Medarbetare från Länsstyrelsen berättar om vårt uppdrag inom fiske i Norrbotten och presenterar resultat från tillsynssäsongen 2023.

  Ingen anmälan krävs

 • 04 jun 2024 Klocka som ikon 13.00 - 15.00
  Uppstartsträff - En vecka fri från våld Under kampanjen En vecka fri från våld sätter vi extra fokus på arbetet mot våld som pågår runt om i landet och i länet. Vill du vara med i planeringen för årets kampanj? Tillsammans blir vi starkare!

  Anmälningsdatum är passerat

en pojke med en kikare i en roddbåt foto: Johnér

Om oss

Ses vi i naturen i sommar?

I sommar kan du stöta på flera av Länsstyrelsens medarbetare på spännande uppdrag ute i länet. Vi berättar gärna om vad vi gör - och varför!

ett rådjurskid ligger i gräset. Foto: Johnér

Djur

Råd om vilda djur

Vad bör du göra när du hittar "övergivna" djurungar ute i naturen? Vad kan och får du göra om du får problem med vilda djur på tomten? Här finns en sammanställning över vanliga frågor och svar.

biodling

Djur

Biodling

Är du biodlare, eller ska du starta eller ta över en biodling i Norrbotten eller Västerbotten? Då behöver du anmäla biodlingen och var den finns till Länsstyrelsen.

Del av eu-flaggan med gula stjärnor på blå bakgrund.

Samhälle

EU-valet

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Länsstyrelsen ansvarar för den slutgiltiga rösträkningen. Du kan även beställa dublettröstkort eller begära rättelser i röstlängden hos oss.

betesmark under lummiga träd Foto: Landsbygdsenheten

Natur och landsbygd

Ersättning för restaureringsåtgärder i ängs- och betesmarker

Du kan snart ansöka om ersättning för att restaurera betesmarker och slåtterängar. Anmäl ditt intresse redan nu.

illustration över Norrbottens-karaktäristiska element

Om oss

Aktuella tillståndsprocesser

Ta del av länets aktuella tillståndsprocesser, få status i ärendet och enkel åtkomst till de senaste offentliga handlingarna kopplat till dem.

NYHETER

 • 2024-05-24

  Miljömålen 25 år - perspektiv i en snabb samhällsomställning

  Konferensen Miljömålsdagarna 2024 genomfördes under veckan och här presenterades flera inspirerande föredrag som exempelvi...
 • 2024-05-24

  Nu är huvudförhandlingen för Bolidens ändringstillstånd för Aitikgruvan i Gällivare kommun avslutad

  Tisdag den 21 maj startade huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen om Boliden AB:s sökta tillstånd för utförda och p...
 • 2024-05-21

  Kungligt nationaldagsfirande i länet

  Den 6 juni besöker DD.MM. Konungen och Drottningen Norrbottens län för att tillsammans med landshövding Lotta Finstorp fir...

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss