Länsstyrelsen Dalarna – Dalarna

Traktor plöjer jordbruksmark. Foto.

Stöd till jordbruk och landsbygd

I år förnyas jordbrukspolitiken i Sverige. Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk. Kommuner, företag, föreningar och andra organisationer kan få stöd för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden.

KALENDER

 • 23 06 mar 2023 feb 2024 Klocka som ikon För tider, se program
  Ny som fårägare Länsstyrelsen erbjuder en kursserie för dig som funderar på att börja med får eller nyligen har startat upp en fårbesättning. Kursen startar i mars 2023 och avslutas med en studieresa i mars 2024.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 28 13 mar 2023 jun 2023 Klocka som ikon 09.00 - 16.00
  Grundkurs yrkesmässig odling av grönsaker Kursen vänder sig till dig som nyligen startat eller planerar att starta en yrkesmässig odling av grönsaker. Kursen genomförs både på sal och ute hos odlare i Dalarna och Gävleborg.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 04 apr 2023 Klocka som ikon 08.00 - 16.00
  Dalating 2023 Boka redan nu in den 4 april i din kalender. Då är det dags för Dalating, en heldagskonferens kopplad till Dalastrategin 2030 och vårt gemensamma arbete för ett hållbart Dalarna. Även i år är dagen he...

  Ingen anmälan krävs

 • 13 apr 2023 Klocka som ikon 12.00 - 13.00
  Inspirationsföreläsning - Fotografera med mobilen Välkommen till en föreläsning om att fotografera med mobilen för företagare eller blivande företagare inom mat och turism.

  Anmäl dig här – senast 10 april

Ledkryss. Foto: Mostphotos.com

Samhälle

Motortrafik i naturen

Det är förbjudet att köra ett motordrivet fordon på barmark i terräng, även om det är din egen mark. Det finns vissa generella undantag från förbudet och det är även möjligt att söka dispens.

Besöksmål

Besöksmål

Vi har cirka 300 naturreservat i länet, många välbesökta. I flera av reservaten är stigar, parkeringar och rastplatser tillgängliga. Besök och upptäck några av våra vackra naturreservat.

Vårfloden forsar fram genom skogen. Vattenmassorna är större än vad marken kan ta emot. Foto.

Beredskap för vårfloden

Hämta inspiration för din egen beredskap inför årets vårflod. Lyssna på avsnittet "När dammen brister", i vår podcast Krislådan. Hör experter prata om vår beredskap och ditt ansvar.

NYHETER

 • 2023-03-30

  Civilminister Erik Slottner på besök i Falun

  Den 29 mars gästade civilminister Erik Slottner Länsstyrelsen i Dalarnas län. Besöket ägde rum på residenset i Falun och genomfördes trots den utrymning som skedde under dagen av Länsstyrelsens övriga lokaler.
 • 2023-03-27

  Landshövdingarna i Jämtland och Dalarna på besök i Idre sameby

  Torsdagen den 23 mars gjorde Landshövdingarna i Jämtlands och Dalarnas län, Marita Ljung och Helena Höij, ett gemensamt be...
 • 2023-03-23

  Nu finns vår nya fältguide för ängssvampar att beställa

  Nu finns den nya och uppdaterade fältguiden ”Ängssvampar i Dalarna - Fältguide för svampar i magra gräsmarker” att beställ...
 • 2023-03-20

  Självförsörjningsgraden i Dalarna minskar

  I en ny rapport som följer upp utvecklingen i livsmedelskedjan i Dalarna konstateras det att länets självförsörjningsgrad ...