Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturvårdsbränning av skogar skapar nytt liv åt djur och växter

Elden sprider sig långsamt i vegetationen. Senare i sommar kommer grönskan tillbaka. Och de djur och växter som kräver bränd skog får en ny livsmiljö.

De flesta av oss förknippar bränd skog med katastrof. Men så är det inte alltid. Kontrollerade naturvårdsbränningar skapar tvärtom nytt liv. Det här är en del av ett naturligt förlopp, som också behövs för att stimulera föryngring och tillväxt av vissa arter. I den brända skogen finns förutsättningar för väldigt många arter att frodas, även om det kan verka paradoxalt.

Det är varmt ute, marken är torr och det är eldningsförbud i delar av länet den här dagen. Det kan kännas bakvänt – men för att uppnå en idealisk naturvårdsbränning krävs att marken är tillräckligt torr, liksom en rad andra förhållanden. Hela processen är rigoröst förberedd.

En helikopter står startklar och kan vattna om elden sprider sig. Vindriktningen är helt rätt, luftfuktigheten mäts, Räddningstjänsten är informerad och allt är förberett. Tio personer står beredda. Dessutom finns det pumpar som är startklara och redo att förse alla utlagda slangar med vatten.

Naturvårdsbränningen genomförs på Romundsviksnäset i Havmyrens naturreservat i Bräcke kommun. Vinden är kollad – den är fortfarande nordvästlig och svag. Personalen tänder försiktigt på uddens sydspets. Bränningsledaren Anders Davidsson instruerar noga hur elden ska startas.

Elden tar sig försiktigt och brinner ner mot vattnet. Nya eldlinjer tänds med fem meters mellanrum så att inte någon obrunnen yta blir för stor.

Det är 24 grader i luften men avsevärt varmare om man står för nära elden. Röken stiger, det frasar och knakar och ibland dånar det till. Allt övervakas noga.

Marcus Frånberg på Radio Jämtland är också på plats för att följa hela förloppet. Han direktsänder i omgångar och Anders Davidsson och Hanna Triumf ges tillfälle att förklara varför vi på Länsstyrelsen eldar när det är eldningsförbud.

Naturvårdsnyttan blir som bäst under torra och varma förhållanden - och efter en lyckad naturvårdsbränning kan ovanliga och brandberoende arter som rökdansfluga, sotsvart praktbagge och brandskiktdyna frodas och bidra till den biologiska mångfalden.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss