Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vardagshjältar från Fyrbodal hyllades med länsmiddag på residenset

Ulla Turemark och Jan-Åke Jansson vid middagsbordet i residenset. Foto: Misak Nalbandian. 

Ulla Turemark, Sotenäs, och Jan-Åke Jansson, KFO Bengtsfors, under kristallkronorna i residensets matsal. Foto: Misak Nalbandian.

Vardagshjältar. Eldsjälar. Glädjespridare. Kärt barn har många namn. Gemensamt för de nominerade gästerna på årets andra länsmiddag, den här gången på residenset i Göteborg, är att de gjort betydande insatser för ett bättre samhälle.

För att hylla några av länets vardagshjältar och eldsjälar bjöd landshövding Anders Danielsson vid det här tillfället in nio av Fyrbodals kommuner med totalt 15 personer som nominerats av kommunfullmäktiges ordförande i respektive kommun. Tillsammans fick de på ett coronasäkert sätt njuta av en härlig höstmiddag från Törnströms i de historiska lokalerna från 1650-talet.

– Jag är glad att få sätta strålkastarljuset på några av er som gör fantastiska insatser, ofta helt ideellt, men som sällan får den uppmärksamhet ni förtjänar, sa Anders Danielsson inledningsvis.

Insatser för att uppmärksamma den påverkan vi gör på vår planet. Insatser för att lyfta vår hembygd och kulturhistoria. Insatser för att engagera och inkludera människor – oavsett etnisk bakgrund och funktionsvariationer. Några exempel på vad kvällens gäster nominerats för.

De vardagshjältar som fanns med på årets andra länsmiddag kom från Bengtsfors, Färgelanda, Mellerud, Orust, Sotenäs, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Åmål.

Läs mer om vilka de nominerade till årets andra länsmiddag var och deras motiveringar Pdf, 174.2 kB.

Bakgrund till länsmiddagarna

För tredje året i rad bjuder landshövding Anders Danielsson in till länsmiddagar för att hylla dem som gjort betydande insatser i länet. Det är kommunfullmäktiges ordförande (KFO) i respektive kommun som nominerar personerna. I år, under rådande pandemi, har länsmiddagarna delats upp på fyra tillfällen för att fördela länets 49 kommuner så jämnt som möjligt – 6 oktober i Mariestad, 22 oktober, 3 och 18 november på residenset i Göteborg.

Landshövdingen i samtal under middag. Foto: Misak Nalbandian. 

Helen Stranne, KFO Sotenäs, och Marcus Göthberg, Uddevalla, lät sig väl smaka av förätten med krämiga kantareller. Foto: Misak Nalbandian

Landshövdingen talar under middag i residenset. Foto: Misak Nalbandian. 

I stora matsalen till höger om Anders Danielsson satt Bo Edvinsson (Orust), Inger Andersson (Mellerud), Kristina Körnung (Länsstyrelsen) och Thor-Björn Jakobsson (KFO Färgelanda). Foto: Misak Nalbandian

Kontakt