Skyfallsliknande regn i Dalarnas länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsernas uppföljning för vecka 28: Färre som håller avstånd efter lättnader i restriktionerna

Länsstyrelsernas gemensamma logotyp

Länsstyrelserna ser en beteendeförändring hos allmänheten efter regeländringarna som infördes den 15 juli. Fler människor är i rörelse och färre uppmärksammar uppmaningen om att fortsätta hålla avstånd. Detta är en av punkterna i veckans nationella lägesbild från länsstyrelsernas pandemitillsyn som avser vecka 28.

I samband med att pandemireglerna förändrades den 15 juli har det kommit in många frågor till länsstyrelserna om vad som nu gäller. Flera frågor gäller bröllop, dans och privata sammankomster. Några verksamhetsutövare har missförstått förändringen och tror att alla restriktioner nu är hävda, men majoriteten är medvetna om att de även fortsättningsvis har ett stort ansvar för att besökare i deras verksamheter kan hålla ett smittsäkert avstånd.

– Vissa verksamhetsutövare har själva valt att ha kvar anslag om maxantal i sina butiker som ett sätt att begränsa antalet kunder och besökare. Samtidigt ser vi att det är svårt att få människor att hålla avstånd vid större tillställningar, säger Stefan Tansbo, Länsstyrelsen i Dalarnas län, vikarierande nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn.

Utöver information och rådgivning kopplat till de nya restriktionerna har många länsstyrelser valt att fokusera sin tillsyn på verksamheter som upplever ett ökat besökstryck under semesterveckorna.

Ta del av den veckovisa nationella uppföljningen

Idag skickar Länsstyrelsen i Dalarnas län en nationell veckosammanställning av länsstyrelsernas tillsyn av den tillfälliga covid-19-lagen till Regeringskansliet.

Här kan du ta del av den nationella uppföljningen av tillsynen av den tillfälliga covid-19-lagen, som avser vecka 28. Länk till annan webbplats.

Om uppdraget

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs. De verksamheter som för närvarande är aktuella för tillsyn är gym- och sportanläggningar, badanläggningar, museer, konsthallar, nöjesparker, djurparker, temaparker eller liknande anläggningar, handelsplatser, allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt yrkesmässig uthyrning eller användning av platser för privata sammankomster.

Kontakt