Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lämna aldrig ett djur i bilen under sommaren

Hund som sitter i en bil med rutan lite neddragen

Foto: Mostphotos

Varje år dör hundar som lämnats i varma bilar. Temperaturen i en bil kan snabbt stiga och bli en dödsfälla för en älskad vän. Kontakta polisen om du ser en hund som verkar må dåligt och har lämnats kvar i en varm bil.

Lämna aldrig ditt djur i bilen, det blir väldigt varmt på bara några minuter när solen är framme. Din hund kan få svåra skador eller till och med dö på grund av överhettning. Det gäller inte bara hundar utan alla sorts djur.

– Hundar kan svettas men inte lika bra och på samma sätt som människor. Förutom att söka skugga/kyla, intag av svalt vatten eller att bada är det endast genom munnen och tassarna som en hund kan värmereglera sin kroppstemperatur, säger Markus Abrahmsén, länsvetrinär, Länsstyrelsen Gävleborg.

Om omgivningens temperatur ökar snabbare än vad hunden har möjlighet att kompensera för - stiger djurets kroppstemperatur och den drabbas av värmeslag. När kroppstemperaturen stiger till +42–43 grader kan den bli medvetslös och i värsta fall dö.

Tabell över för hur varmt det blir i bilenFörstora bilden

Källa: SKK 2014

Hundars normala temperatur är +38–39 grader. Går kroppstemperaturen över 41 grader är det skadligt för djuret. Om en hund drabbats av värmeslag är det viktigt att kyla ned den, men det ska ske med försiktighet.

– Kyl ner hunden med vatten, till exempel genom att blöta ner handdukar för att svepa den i eller bada/duscha den om den möjligheten finns. Bäst är om djuret blir blöt ända in till huden. Du kan också fläkta den med en handduk. Det är också väldigt viktigt att erbjuda den vatten att dricka. Använd svalt, men inte iskallt vatten eller is. Detta är dels obehagligt och sedan får alltför kallt vatten blodkärlen i huden att dra ihop sig, vilket resulterar i en sämre avkylning, säger Markus Abrahmsén.

Infografiken anger olika saker man ska vara uppmärksam för värmeslagFörstora bilden

Värmeslag hos hund - känn igen tecknen

Under nedkylningen är det också viktigt att regelbundet (cirka var 5 minut) mäta hundens kroppstemperatur. Den ska ner till normaltemperatur, inte mindre. När termometern visar +39,5–40 grader avbryts nedkylningsprocessen, detta för att inte riskera att den ska bli undertempad. Temperaturen mäts i ändtarmen med en vanlig febertermometer.

– När du reser med din hund, stanna och rasta och ge den vatten regelbundet. Lämna aldrig den ensam i bilen - även om du parkerat i skuggan, kan solen flytta sig eller det av andra anledningar bli för varmt i bilen. Enligt djurskyddslagen får ett djur inte lämnas utan tillsyn i en bil om temperaturen befaras överstiga 25 grader inne i bilen.

Om du ändå måste ta med hunden i bilen

  • Undvik varma sommardagar och försök att resa på morgonen eller kvällen.
  • Sätt en termometer väl synligt i bilen.
  • Sätt en lapp med ditt telefonnummer i bilen så oroad allmänhet kan kontakta dig.
  • Se till att det finns vatten för hunden.
  • Parkera i skuggan och tänk på att solen förflyttar sig.

Kontakta polisen om en hund far illa i värmen

  • Känn efter om någon dörr är olåst.
  • Försök hitta bilägaren. Kontakta Transportstyrelsen för ägaruppgifter: Skicka ett registreringsnummer till nummer 72503.
  • Notera registreringsnummer och klockslag.
  • Notera ventilation och lufttillförsel.
  • Om ingen ägare kan hittas, ring polisen på 114 14.

Kontakt

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss