Klarar du dig utan ström i 72 timmar?

Stormar, översvämningar,  ras och skred. Det finns mycket som kan orsaka störningar i viktig infrastruktur som el och vatten. Kampanjen 72 timmar vill få oss att höja vår egen beredskap inför det oväntade.

Göteborgs Stad har tagit fram kampanjen som rullar i Göteborg och på ytterligare några orter i länet nu under oktober.  Länsstyrelen deltar genom att sprida budskapet i sina kanaler.

– Det här är ett bra tillfälle att påminna om att alla behöver ha en beredskap för att klara sig utan exempelvis el, vatten och värme, säger Andréa Harbeck på Länsstyrelsens samhällsavdelning.

Alla har ett ansvar
Sveriges krisberedskap bygger på att alla tar ansvar. En kraftig höststorm eller större översvämning kan leda till stora störningar i samhället. Det kan ta dagar innan vi är tillbaka i ett normalläge. I en sådan situation måste kommuner och myndigheter koncentera sig på att i första hand hjälpa de mest nödställda.

– Om du klarar de första dygnen på egen hand underlättar du både för dem som inte klarar sig själva och för dem som arbetar med att återställa samhället, säger Andréa Harbeck.

Bild på din krislåda
Plocka ihop din krislåda är uppmaningen i kampanjen 72 timmar som syns i Länsstyrelsens kanaler under oktober månad. Foto: Maria Göranson

Förbered en krislåda
Riktmärket är att bygga upp en beredskap för att kunna klara sig i 72 timmar, det vill säga tre dygn. En bra förberedelse är att plocka ihop en egen krislåda med det mest nödvändiga.

– Det hjälper dig att tänka till kring vad just du och dina nära behöver för att klara er, säger Andréa Harbeck.

Här är några saker som kan vara bra att ha i sin krislåda:

  • Vatten och mat: vattendunkar, mat som klarar rumstemperatur, campingkök med bränsle eller för utomhusbruk en grill.
  • Värme och ljus: alternativ värmekälla, ficklampa med extra batterier, stearinljus, värmeljus och tändstickor, varma kläder och filtar.
  • Information: radio med batteri, telefonlista på papper med viktiga nummer.
  • Övrigt: husapotek med det allra viktigaste, hygienartiklar och kontanter.

Mer information
Länsstyrelsen har samlat tips och information om hur du förbereder dig för ett krisläge
Länsstyrelsens uppdrag inom samhällsskydd och beredskap
Göteborgs Stads kampanjsida för 72 timmar