Bra bredband bland bönder i Brålanda 

Publicerad
2012-07-18
Kategori
Lantbruk & landsbygd, Näringsliv & föreningar
Ämnesområde
Landsbygdsutveckling

Intresset för bredband på landsbygden i Västra Götaland är stort. För de bredbandsföreningar som är i drift börjar effekterna synas och livet på landet har fått ett lyft.

Ja 
Jan Andersson med bredbandsrör. Foto: Gabriel Skarbäck
Jan Andersson, projektledare i Baggebol Salbo vattenförening. Foto: Gabriel Skarbäck

– Allt började med vattnet, berättar Jan G Andersson, projektledare i föreningen Baggebol Salbo vattenförening. En granne ville ha kommunalt vatten genom att ansluta sig till ledningen mellan Vänern och Brålanda i Vänersborgs kommun.

– Vi la lappar i brevlådorna och när vi hade blivit 50 medlemmar och passerade telestationen, då la vi in en högre växel och bestämde oss för att lägga bredband i samma dike, fortsätter Jan G Andersson. Samtidigt skickade vi in en ansökan till Länsstyrelsen.

Idag har föreningen 290 medlemmar. Av dessa är det bara 15 som ännu inte har kopplat in den ledning föreningen har dragit till tomtgränsen. Därför har nästan alla som bor mellan E45:an och Vänern i denna del av Dalsland numera bredband via optisk fiber till datorn, TV:n och de flesta även till sina telefoner. Åttio av medlemmarna är företag.

– Jag använder datorn till allting, berättar Henric Larsson som äger och brukar Häljeruds gård tillsammans med sina föräldrar. På företaget finns också ett bageri med tre anställda. Datorn är aldrig avstängd och det går fortare än för de flesta i stan, fortsätter Henric.

En annan nöjd medlem är Rune Andersson, 60 år gammal, med tio mjölkkor och spannmjölkning.

– Fast det var min sjuttonåriga dotter Linnea som tjatade på sin pappa att vi skulle ansluta oss, erkänner Rune Andersson.

Och med dotterns hjälp använder han datorn till mer och mer. Allt detta har varit möjligt tack vare mycket ideellt arbete, en anslutningsavgift för varje medlem och ekonomiskt stöd från Landsbygdsprogrammet, Vänersborgs kommun och Post- och telestyrelsen. Stödet från Landsbygdsprogrammet var 4,1 miljoner.

 

Landsbygdsprogrammet 2007-2013 är till hälften finansierat av EU och till hälften av svenska staten för att främja utveckling, livsvillkor och företagande på landsbygden. Det administreras på regional nivå av Länsstyrelsen.

Senast uppdaterad: 2012-07-18    

Kontakta oss

Gabriel Skarbäck
0703-48 59 70
Gabriel punkt Skarback snabela lansstyrelsen punkt se¤Gabriel punkt Skarback snabela lansstyrelsen punkt se
010-2245253

Kontakta oss

Pressansvarig:
Anita Nilsson
Telefon: 010-224 45 46
Mobil: 0736-60 51 18
 
Informationschef:
Annika Braide
annika.braide@lansstyrelsen.se
Telefon: 010-224 45 43
Mobil: 0736-67 51 88