Hornborgasjön

Det välkända naturreservatet Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar. Hit kommer tusentals fåglar och människor varje år.

Naturreservatet är ca 4 000 ha stort och beläget i ett vackert stenmurskantat kulturlandskap vid platåberget Billingens fot.  

De allra flesta tänker nog på vårens alla rastande tranor när de hör om Hornborgasjön. Tranorna träffas i södra delen av sjön under några intensiva vårveckor i mars-april, för att dansa, vila och äta upp sig inför den kommande häckningssäsongen. Under transsäsongen kan du besöka informationscentralen Trandansen, med utställning, fika och souvenirer.  

Dessutom finns här naturum Hornborgasjön som är öppet varje dag mellan mitten av mars till slutet av augusti. Där kan du möta kunnig personal, delta i aktiviteter, titta på film, låna kikare och lära dig mer om områdets biologi och historia genom den vackra utställningen. Här finns även Café Doppingen som serverar både fika och lunch.

Naturreservatet har inte mindre än 9 olika besöksplatser med fågeltorn, vandringsleder och informationstavlor. Du kan när som helst boka en guidning av naturum Hornborgasjöns personal på: naturum.hornborgasjon@lansstyrelsen.se.

Självklart är det gratis inträde på både naturum Hornborgasjön och informationscentralen Trandansen. För mer information, aktuella öppettider och program över våra aktiviteter se webbplatsen: www.hornborga.com


Get Microsoft Silverlight

 Så hittar du hit

Utförlig vägbeskrivning finns på Hornborgasjöns webbplats

Beslut om naturreservat

Klicka i reservatsområdet på kartan. I tabellen som öppnas, klicka på Öppna under posten Detaljerad info. Beslutet öppnas i pdf-format.

 

Svarthalsad dopping. Foto: Kent-Ove Hvass
Svarthalsad dopping. Foto: Kent-Ove Hvass