Rovdjur 

Foto: Martin Fransson
Foto: Martin Fransson

Länsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av de stora rovdjuren i länet. Målet är att djuren ska finnas i livskraftiga stammar, samtidigt som vi vill minimera de problem som de kan orsaka.

Har du sett varg och lodjur, eller spår av dem? I så fall är det viktigt att du rapporterar in det till oss. Dina iakttagelser är betydelsefulla. Rapportera snabbt, så är chanserna större att vi kan följa upp det. Ring direkt till våra spårare eller rapportera på www.skandobs.se eller www.o.rovobs.se.

Har du som djurägare dödat ett rovdjur för att skydda dina tamdjur? Ring då omedelbart 010–224 50 90. Du kommer då att kopplas till SOS Alarm. Meddela att du dödat ett rovdjur samt ditt namn och telefonnummer. Du ska också tala om var det döda rovdjuret finns; i vilken kommun samt närmare preciserad plats. Djuret ska täckas över och området ska sedan lämnas orört. Du blir kontaktad av Länsstyrelsen som kommer ut i fält och besiktigar platsen.  

Vill du veta när det finns rovdjur nära dig? Du som är tamdjursägare kan anmäla dig till vår beredskapslista. Länsstyrelsens besiktningsmän skickar då ett meddelande när det finns rovdjur i din närhet.

Läs mer om rovdjursobservationer.

Lediga tjänster - Två spårare och kvalitetssäkrare av rovdjur

Länsstyrelsen behöver fler spårare som arbetar för oss. Förstärkning behövs i Dalsland och i södra delen av länet. Sök jobbet via Offentliga Jobb, där hela annonstexten finns.

Arbetsuppgifter

Som spårare och kvalitetssäkrare av rovdjur ska du under inventeringssäsongen hitta, följa och dokumentera spår av lo och varg. Arbetet innebär mycket kontakter. Du ska informera allmänheten och media om rovdjursläget och rovdjurspolitiken. Fältpersonalen är spridd i länet. Du utgår från din bostad, som ska vara belägen i Dalsland eller södra delen av länet. Du ska med kort varsel kunna åka ut i fält när det finns spårsnö. Du måste ha god fysik för att kunna följa spår i svår terräng under en hel dag.

Kvalifikationer

Du kan både samarbeta med andra och arbeta självständigt. Du är lugn, stabil och kan skapa en god dialog och förtroendefulla kontakter. Du har B-körkort. Det är meriterande om du tidigare har arbetat i fält, med rovdjursfrågor och med information.

Ansök senast 2014-06-01

Kontaktpersoner

Anita Bergstedt, rovdjursansvarig, tel 010-22 454 60

Nelly Grönberg, inventeringsansvarig, tel 010–22 454 71

 

Rapportera rovdjursobservation

Rapportera rovdjursobservationer på rovobs.se

Rovdjursarbete i Västra Götaland