Läget angående skogsbranden

Skogsbranden i Sala och Surahammars kommun närmar sig nu 1 gånger 1 mil. Läget är allvarligt och räddningstjänsten jobbar för att hålla begränsningslinjerna.

Läget 2014-08-04 kl 15.00

Räddningstjänsten meddelar: Om du upplever obehag av brandröken, stäng av ventilationen, tejpa fönster och dörrar. Om det kommer kraftig mörk rök evakuera din bostad och bege dig söder om brandområdet eftersom branden sprider sig norrut. Planera din väg innan du ger dig av.  Nu har räddningstjänsten börjat evakuera de boende i Gammelby. Polisen finns på plats och evakueringen sker i ordnad form 

OBS! Frågor från allmänheten besvaras via Salas kontaktcenter telefonnummer 0224-747 000

--------------------------------------------------------

Läget 2014-08-04 kl 13.00

Branden är vid måndag lunch fortfarande inte under kontroll. Räddningstjänsten jobbar med att hålla begränsningslinjerna, men det är svårt när det är så varmt och det kommer kraftiga vindar som för med sig gnistor.

13 helikoptrar är igång idag. 2 italienska vattenbombsplan ska landa på Hässlö flygplats i eftermiddag. De tar mellan 3,5-5 kubik vatten vilket är mycket mer än de befintliga helikoptrarna. Vattenbombsplanen kommer att börja användas idag eller imorgon.

-------------------------------------------------------------

Läget 2014-08-03 kl 03.00
Skogsbrandens utbredning ser du på kartan nedan.
Mer information på Sala kommuns webbplats

------------------------------------------------------

Läget 2014-08-03 kl 22.48

 

Läget på söndagskvällen enligt räddningsledaren följande:

  • Evakueringsbehovet av boende i Rörbo och Månsbo har trappats ner då elden inte nått så långt som man först befarat. De är informerade i området, men tror inte att de ska behöva evakueras.
  • Det är svårt att hålla begränsningslinjerna eftersom det brinner i mycket svår och otillgänglig terräng. Elden har hoppat över linjerna vid ett par ställen, och nu jobbar man för att bredda begränsningslinjerna.
  • När mörkret har kommit så drar man ner insatserna till bevakning, och kör igång för fullt vid fem-tiden måndag morgon.
  • Problemet för morgondagen är att luftfuktigheten ser ut att bli mycket lägre än tidigare, 20 procent istället för söndagens 50 procent.

SMHI:s prognos för området söndag natt- måndag

Torrt hela dagen imorgon. Sydostlig vind som avtar något under natten till måndag. Imorgon vindstyrka på ca 5 m/s.

 


 Kontaktinformation

Sala kommuns kontaktcenter kan du kontakta under hela dygnet angående frågor om branden.

Telefonnr: 0224-74 70 00

 Polisen uppmanar!

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig borta från skogsbranden runt Öjesjön och Fläcksjön. Nyfikna stör räddningsarbetet och utsätter sig själva för fara!