Ridö-Sundbyholmsarkipelagen – Mälarens största skärgård

Med sina 160 öar är detta Mälarens största skärgård. De två största öarna, Ridön och Aggarön, har mycket att erbjuda för dig som är intresserad av natur och kulturhistoria. Här vimlar det av minnen från förr och på öarna finns spår redan från järnåldern. Hit är du varmt välkommen med färjan från Västerås eller med egen båt.

Friluftsliv

Skärgården ligger ungefär en mil söder om Västerås och en mil nordost om Eskilstuna. Du som får chans att åka med en egen båt har möjlighet att upptäcka hela skärgården och gå i land på både stora och små öar. Här kan du prova fiskelyckan intill ett skär eller bara njuta av att vara till sjöss! 

Ridön

Ridön är ett perfekt resmål för en dagsutflykt. Här kan du strosa runt på vandringslederna, genom ko- och fårhagar, titta på fornlämningar och fika eller äta lunch i ett gammalt magasin. Från tidig vår till sen höst går det färjeturer från Västerås till Ridön. Kommer du med egen båt kan du lägga till vid Lastudden på öns norra del eller vid Ormhäll på öns västra del. Ett tips är att ta med en cykel, så hinner du se mer av ön! 

Aggarön

Du som kommer med egen båt kan besöka vackra Aggarön. Här finns det grillplatser, vandringsstigar och möjligheter till bad och om du vill övernatta finns det charmiga hus och torp att hyra. Passa även på att besöka öns gamla fruktträdgård som lever kvar sedan 1600-talet. Det milda klimatet på sjön gör öarna perfekta för fruktodling och härifrån såldes förr mängder av äpplen, päron och andra frukter in till städerna. Kanske kan du hitta ett fint exemplar av äppelsorten Frösåker?

Naturen

På öarna finns många växter, svampar och djur att hålla utkik efter. Här växer knotiga och mycket gamla ekar, spännande örter som lungört och tandrot samt orkidéerna nästrot och nattviol. Smultronklöver är också en av reservatets intressanta växter. Den växer i vanliga fall vid Östersjöns stränder och lever kvar här från den tid då Mälaren var en vik av Östersjön. Här finns också exemplar av den utrotningshotade rökpipsvampen.

Du har också möjlighet att få syn på vilda djur som älg, dovhjort, rådjur och vildsvin. Dessa djur trivs med att beta på gärdena och simmar ibland mellan öarna och fastlandet. Några av de fåglar som lever i området är rördrom, bivråk och mindre hackspett. Har du riktig tur kan du även få syn på havsörn!

Översiktskarta

Get Microsoft Silverlight

 För besökaren

När du besöker naturreservatet är det viktigt att visa hänsyn till områdets naturvärden. Utöver annan lagstiftning om till exempel fridlysning och terrängkörning, finns vissa regler inom reservatet som du som besökare måste följa.

Här kan du läsa de regler som gäller i Ridö-Sundbyholmsarkipelagen.

 Fakta

Kommun: Eskilstuna, Strängnäs och Västerås
Skyddat år: 1984, reviderat 2008
Areal: 8 538 ha
Förvaltare: Länsstyrelsen i Västmanlands län, Länsstyrelsen i Södermanlands län och Sveaskog AB
Mer information: Länsstyrelsen i Västmanlands län (tel. 010-224 90 00), Länsstyrelsen i Södermanlands län (tel. 0155-26 40 00) och Sveaskog AB (tel. 08–655 90 00)

 Artfakta

Stor fågel som fångar en fisk i vattnet med sina klor, fotografi.
Fiskgjuse. Foto: Henrik Roos

Endast örnarna har större vingspann än fiskgjusen. Fiskgjusen är en vanlig syn i reservatet när den spanar efter fisk på 20-30 meters höjd ovan vatten.