Klackberg – spår av ett spännande gruvområde

Klackberg är ett område som kännetecknas av ett flera hundra år gammalt bergsbruk omgiven av vacker natur. Följ någon av de slingrande stigarna och trapporna eller promenera i en tunnel rakt genom berget. På en del ställen finns hisnande djupa gruvhål att titta ner i och på andra ställen finns trivsamma utsiktspunkter.
Ett litet vattenfall ur ett gruvhål i bergväggen.

Friluftsliv

I Klackberg har malm och kalk brutits ända sedan medeltiden. Tack vare att området är så välbevarat är det idag möjligt att få en inblick i hur arbetet kunde se ut förr i tiden. Här kan du strosa runt bland olika historiska lämningar och lära dig mer om gruvdriftens historia, om människorna som arbetade här och vilka växter och djur som lever här idag.

Ett tips är att besöka den Blå Grottan! Trots sitt namn är det ingen grotta, utan öppningen till en tunnel som ledde in i Granrotsgruvan. Numera är tunneln delvis raserad, men namnet Blå grottan kommer från det intensivt blåa vatten som än idag strömmar ut ur öppningen.

Naturen

Här i Klackberg är marken rik på kalk. Växter som blåsippa, tibast, trolldruva och många orkidéer gillar kalk och trivs därför bra i området. Här kan du till exempel få syn på den sällsynta orkidén röd skogslilja och den lilla ormbunken murruta, som bara växer i sprickor på kalkstensblock. Här växer också kattfot och sandviol.

Mellan lövträden finns det gott om fåglar att få syn på eller lyssna till. Rödhake, rödvingetrast och gröngöling är några exempel.

Översiktskarta

Get Microsoft Silverlight

 För besökaren

 Fakta

Kommun: Norberg
Skyddat år: 2008
Areal: 20,5 ha
Förvaltare: Norbergs kommun
Mer information: Norbergs kommun (tel. 0223-290 00)

 Artfakta

En rosa blomma med flera små blommor, Rödsyssla, fotografi.
Foto: Kurt Svanberg

I naturreservatet växer röd skogslilja (rödsyssla), den nordligaste förekomsten i Sverigé av denna sällsynta orkidé.

Läs mer om röd skogslilja på Artdatabankens webbplats.