Om Västernorrland 

Sommarnatt
Foto: Oskar Norrgrann

Västernorrland - mitt i Sverige och mitt i Norden!

Brett näringsliv

Västernorrland har en diversifierad näringslivsstruktur som lämnar viktiga bidrag till Sveriges ekonomi och välfärd. Basindustrin utgör sedan länge en ekonomisk ryggrad, men kompletteras i allt högre grad av nya kluster och innovationssystem.

Besöksnäring på frammarsch

Sundsvallsregionen (Sundsvall, Ånge, Timrå, Härnösand) är en betydande arbetsmarknadsregionen i norra Sverige med en befolkning om 150 000 invånare som är integrerade genom arbetspendling. Västernorrlänningarna erbjuds, liksom besökare i länet, en hög livskvalitet med rika natur- och kulturupplevelser.

Kommunikationer

Till Västernorrland tar man sig bekvämt med tåg på Ostkustbanan från söder, Mittbanan från öster eller Botniabanan från norr, med flyg till någon av länets tre flygplatser Sundsvall Timrå Airport, Höga Kusten Airport (Kramfors-Sollefteå) och Örnsköldsvik Airport, eller med buss och bil på E4 från söder och norr eller på E14 från väster.

Kommuner

Västernorrland har sju kommuner: Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik. Antalet invånare uppgår till drygt 243 000. Med en yta på 21 700 kvadratkilometer innebär det elva invånare per kvadratkilometer. 

Landskap

Länet består av två landskap, Medelpad i söder och Ångermanland i norr. Härnösand är länets residensstad. Staden är tillika stiftsstad för Härnösands stift, som omfattar landskapen Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland.

Fantastisk natur

Länets rika natur karaktäriseras av de tre mäktiga älvarna Ljungan, Indalsälven och Ångermanälven och den långa och branta kusten mot Bottenhavet med det unika världsarvet Höga Kusten. Inlandet med älvdalar och djupa skogar bjuder på goda bär- och jaktmarker. Den rika och anslående naturen ger oanade möjligheter till sport- och fritidsaktiviteter året om.

Det dramatiska landskapet har också inspirerat många av de mest framstående personligheterna från Medelpad och Ångermanland inom konst och litteratur.  

Visste du att...?

 • Sveriges geografiska mittpunkt, Flataklocken, ligger i Ånge.
 • Västernorrland lämnar stora bidrag till Sveriges ekonomi och välfärd och länet ligger i det nationella toppskiktet för bruttoregionprodukt och nettoexport.
 • Västernorrland är ett ledande industrilän med flera av den svenska industrins kronjuveler inom bland annat skog, energi och verkstad.
 • I Västernorrland finns, med Sundsvall som bas, de största klusterbildningarna inom IT samt Bank pension och försäkring, utanför storstadsregionerna.
 • Den västernorrländska besöksnäringen är i stark tillväxt med destinationer som Höga Kusten och Konferensstaden Sundsvall.
 • Sundsvall-Härnösand är den ledande arbetsmarknadsregionen i norra Sverige, särskilt när det gäller privata arbetsgivare.
 • Mittuniversitetet – landets yngsta universitet – har två av tre noder i Härnösand och Sundsvall.
 • Västernorrland är det län i Sverige som erbjuder bäst möjligheter för friluftsliv.
 • Världsarvet Höga Kusten – kustområdet i Kramfors och Örnsköldsvik – har världsrekord i landhöjning sedan den senaste istiden.
 • Mjältön är Sveriges högsta ö.
 • Naturum Höga Kusten vid foten av Skuleberget är ett av Sveriges största naturum.
 • Högakustenbron var Sveriges högsta byggnadsverk när den stod klar år 1997.
 • Sveriges mest koncentrerade hällristningsområde med över 2000 ristningar finns i Näsåker, Sollefteå.
 • Västernorrland är ett idrottslän av rang.
 • Elitlag finns till exempel i sporterna ishockey (Modo och Timrå), fotboll (GIF Sundsvall), basket (Sundsvall Dragons), bandy (Härnösand och Söråker), innebandy (Granlo och Örnsköldsvik) och curling (Härnösand).
 • Västernorrland kan kan stoltsera med idrottsprofiler som bland annat hockeyspelarna Daniel och Henrik Sedin, Henrik Zetterberg, Peter Forsberg och Markus Näslund, skidåkaren Charlotte Kalla, skicrossåkaren Anna Holmlund, travkusken Robert Berg, tidigare skidskyttarna Magdalena Forsberg och Helena Ekholm, samt curlingspelaren Anette Norberg.
 • Paralympic Winter World Cup, för idrottare med funktionsnedsättning från hela världen, anordnas återkommande i Sollefteå.
 • 5 i 12-rörelsen mot främlingsfientlighet startade i Härnösand.
 • Västernorrland svarar för 80 procent av världens surströmmingsproduktion.

Kontakta oss

Elisabet Blomberg
Kommunikationschef
elisabet punkt blomberg snabela lansstyrelsen punkt se¤elisabet punkt blomberg snabela lansstyrelsen punkt se
0611-349032
073-2709324
Elin Svensson
Kommunikatör
elin punkt y punkt svensson snabela lansstyrelsen punkt se¤elin punkt y punkt svensson snabela lansstyrelsen punkt se
0611-349173
070-6627294
Christer Blombäck
Kommunikatör
christer punkt blomback snabela lansstyrelsen punkt se¤christer punkt blomback snabela lansstyrelsen punkt se
072-5198838
Lena Ottebo
Informatör
Lena punkt Ottebo snabela lansstyrelsen punkt se¤Lena punkt Ottebo snabela lansstyrelsen punkt se
0611-349356
073-0212565
Lotten Widmark
Webbredaktör
lotten punkt widmark snabela lansstyrelsen punkt se¤lotten punkt widmark snabela lansstyrelsen punkt se
0611-349158
072-5466165