Länsstyrelsen ansöker om förlängd jakttid för licensjakt på varg

Länsstyrelserna i Värmlands och Örebro län ansöker om att förlänga tiden för vinterns licensjakt på varg fram till 21 februari i alla jaktområden. Det finns två skäl till att länsstyrelserna vill förlänga jakttiden. Dels för att det fortfarande finns möjlighet att jakten blir av. Dels för att få den rättsliga situationen runt vargjakten prövad. 

11 november 2015 beslutade länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet och licensjakt på varg, från den 2 januari till den 15 februari. I Värmlands län omfattades reviren Brattfors, Sandsjön och Vimyren samt Lokareviret som delas med Örebro län.

Naturvårdsverket gav klartecken till jakten, men beslutet inhiberades av Förvaltningsrätten i Karlstad strax innan licensjakten skulle påbörjas. Tills vidare får alltså jakt inte ske i Värmlands och Örebro län.

I väntan på rättens dom riskerar den möjliga tiden för årets vargjakt att ta slut. Länsstyrelserna i Värmland och Örebro län ansöker därför om att jakttiden förlängs till den 21 februari i alla jaktområden och till den 31 mars i samma jaktområden om den revirmarkerande tiken har fällts innan den 21 februari. 

Det finns två skäl till att länsstyrelserna vill förlänga jakttiden. Dels för att det fortfarande finns möjlighet att jakten blir av. Dels för att få den rättsliga situationen runt vargjakten prövad.  

> Ansökan om utökad jakttid på varg (PDF)

Relaterat

> Djur & natur - Jakt & vilt - Vargjakt