Årets julklapp - tonårsföräldrar bryr sig!

En ny undersökning visar att 8 av 10 föräldrar i Värmland inte förser sin tonåring med alkohol. Den gamla myten om att tonåringar dricker mindre om de får alkohol hemifrån är på väg att försvinna.

Detta framgår av undersökningen ”Elevers drogvanor år 2015” som genomförts bland värmländska elever i årskurs 9 och gymnasiet år 2. Forskning visar att föräldrar spelar en viktig roll för att motverka drickande bland tonåringar. Det är viktigt att tonårsföräldrar känner till att det vanligaste sättet för minderåriga att få tag på alkohol, är från äldre syskon, kompisar och pojk/flickvänner.

Vid ledigheter som jul och nyår ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Därför riktar många kommuner i länet nu extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol, för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar. Om du som förälder tydligt säger nej till att ge din tonåring alkohol, blir det dessutom lättare för partners, äldre syskon och kompisar att göra detsamma.  

- För 10 år sedan uppgav varannan niondeklassare att de bjöds på alkohol av sina föräldrar hemma. Idag har föräldrarna blivit mer restriktiva till att förse sina barn med alkohol. Det som också är glädjande är att unga historiskt sett dricker mindre mängd alkohol. Värmlands gemensamma antilangningskampanjer, har sannolikt varit en bidragande orsak till att föräldrar idag är mer restriktiva, säger Maude Johansson, länssamordnare för ANDT-frågor på Länsstyrelsen i Värmland.

Inför jul och nyår samarbetar Polismyndigheten, Systembolaget, Länsstyrelsen, Värmlands Idrottsförbund, Landstinget och de värmländska kommunerna tillsammans med langningskampanjen Tänk Om för att uppmana vuxna att gemensamt hjälpas åt att inte bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.  

Tips till föräldrar inför jul och nyår:

  1. Låt inte minderåriga smaka på alkohol oavsett mängd och om du är närvarande eller ej.
  2. Enas om vad som gäller kring alkohol inom familjen och med andra föräldrar inför jul och nyårsfirandet. Gemensamma regler är lättare att hålla.
  3. Äldre kompisar är de som oftast förser tonåringar med alkohol. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är okej eller inte i er familj. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.

> Läs mer på deras webbplats.