Varg skjuten under skyddsjakt i Kungskogenreviret

Igår kväll sköts en varg under skyddsjakt inom Kungsskogenreviret, nära Ölmskog. Det var en tik på ca 35 kg och troligen en fjolårsvalp. Vargen kommer nu att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

Den 11 september beslutade Länsstyrelsen, på eget initiativ, om skyddsjakt på en varg inom Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Den 24 september, under kvällen, sköts en varg under skyddsjakt inom Kungsskogenreviret, nära Ölmskog. Det första skottet träffade men var inte dödande. Ett eftersöksekipage var snabbt på plats och kunde spåra ikapp vargen och avliva den. Vargen kommer nu att skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

Ytterligare två skyddsjakter finns i länet. Beslutet om skyddsjakt gäller till och med den 30 september 2014. Jakten är strikt reglerad. Länsstyrelsen utser jaktledare som i sin tur, efter samråd med Länsstyrelsen, utser de personer som får jaga med stöd av beslutet om skyddsjakt. Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts.