Genetiskt värdefulla vargar i Acksjöreviret

Igår beslutade Naturvårdsverket om selektiv och riktad vargjakt i reviren Acksjön och Brattfors för Värmlands län. På grund av förändringar i vissa av de utpekade reviren utgår Acksjön och ersätts av reviret i Värnäs.

Sent i går eftermiddag (30 januari) fick Länsstyrelsen Värmland information om att en DNA-analys som gjorts under dagen visade att det finns ättlingar till en invandrad varg i Acksjöreviret. Detta innebär att reviret nu undantas för jakt av Naturvårdsverket. Det blir istället det närliggande Värnäsreviret som blir aktuellt för jakt. Länsstyrelsen arbetar nu med att avgränsa ett jaktområde för detta revir.

Fler DNA-analyser behöver göras för att identifiera föräldrarna till de vargar som hittades under gårdagens analys. Det man vet är att fadern till dem inte är den tidigare kända Acksjöhanen, utan en hane som härstammar från en rysk/finsk varg i Kynnareviret i Norge. Detta utesluter inte att det tidigare kända paret finns kvar i närområdet, men Länsstyrelsen Värmland har hittills i vinter inte fått några indikationer på detta.