SAM-ansökan

Ansökan om utbetalning av stöd till jordbruket görs via webbtjänsten SAM Internet.

SAM-ansökan 2017

Sista dag att lämna SAM-ansökan är 4 maj 2017. Kommer ansökan in senare minskar utbetalningen med 1 procent per arbetsdag som den kommer in för sent. Kommer ansökan in efter den  1:e juni får du inga stöd alls för 2017.

Du gör din ansökan via Jordbruksverkets webbtjänst SAM-Internet.

 

Ändring av SAM-ansökan

Sista ändringsdag är den 15 juni. Efter detta datum kan du bara göra ändringar som innebär att du minskar omfattningen av din ansökan. Sådana ändringar får du göra fram tills du får beslut om stödutbetalning eller avisering om fältbesök.

 

Nyheter 2017

I år går det inte längre att använda lösenord för att logga in i SAM-internet. Du behöver en e-legitimation för inloggning.  Mer information om detta finner du på Jordbruksverkets webbplats.

E-legitimation benämns oftast bankID och finns i flera former. Mobilt bankID är det vanligaste, men alternativet med bankID på kort eller fil används också. Kontakta din bank eller telia om du behöver en e-legitimation.

Om du har ett företag eller om någon annan ska göra din ansökan måste du lämna en fullmakt. Blankett och instruktioner finner du i Jordbruksverkets webbbutik.

 

Nystartat jordbruksföretag

Om du aldrig ansökt om jordbruksstöd behöver du registreras som ny stödsökande och få ett kundnummer, innan du kan göra din ansökan. Kontakta länsstyrelsen på telefon: 0771-67 00 00. 

Det är viktigt att du hör av dig i god tid före sista ansökningsdag. Det kan ta någon dag innan du kan logga in i SAM-internet och göra din ansökan.

 

Övertagande av jordbruksföretag

Om du tar över ett företag och du vill ta över den tidigare ägarens SAM-ansökan ska du skicka in blanketten: Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2017.

Blanketten och övrig information om vad som gäller vid övertaganden finns på jordbruksverkets webbplats.

Tänk på att du måste föra över stödrätterna för gårdsstödet separat. Du för över stödrätter via en e-tjänst som heter: Föra över stödrätter. Du hittar e-tjänsten på Mina sidor.

 

Nya eller förändrade jordbruksblock

Alla nya block eller blockändringar som görs i en ansökan om stöd utreds. Ofta räcker det med att vi jämför förändringen mot flygbilder, men i vissa fall krävs fältbesök för att vi ska kunna utreda om den tillagda marken är stödberättigande.  

Tänk på att den nya marken måste vara i brukbart skick innan du tar med den i din ansökan.

> Om jordbruksblock (intern länk)

 

Tänk på detta innan du skickar in din SAM- ansökan

Titta noga igenom rapporten Mina fel och varningar i SAM Internet innan du skickar in din ansökan.

Det kan vara information som inte gäller dig med det kan också vara en påminnelse om något viktigt du glömt. Kontakta länsstyrelsen om du är osäker på vad något i rapporten innebär.

Hjälp med SAM-ansökan

 

Telefonsupport 

Behöver du hjälp med din ansökan eller har du frågor om stöden? Då kan du ringa oss på nummer: 0771-67 00 00.

Vi har öppet från 09:00 till 12:00 och från 13:00 till 15:00.

 

Tidsbokning för hjälp med ansökan

Du kan låna en dator och få hjälp av våra handläggare om du är osäker på hur man använder SAM Internet. Antalet datorplatser är begränsat så du måste boka tid på 0771-67 00 00. Kom ihåg att ta med e-legitimation i mobilen eller på kort.

PLATS OCH TID

  • Sunne, Församlingshemmet, 18 och 25 april, 10.00-15.00
  • Arvika, Arvikaparken, Lilla konferensen   26 april 10.00-15.00
  • Karlstad, Länsstyrelsen Våxnäsgatan 5, 10 april-4 maj, 9.00-12.00 13.00-15.00

Postadress

Postadress till Länsstyrelsen för alla brev som gäller jordbrukarstöden:

Länsstyrelsen Värmland
FE 15 BOX 204
826 25  SÖDERHAMN

 

 Läs mer om SAM Internet

 Stödguiden Jordbruksverket

Närbild av grep tillsammans med Jordbruksverkets  logotyp 

Stödguiden är stängd under 2016. Öppnar tidigast januari 2017.

Till dess hänvisar vi till Stöd för dig på landsbygden (Jordbruksverket.se)

Stödguiden vänder sig till dig som funderar på att starta eller redan har ett företag på landsbygden. Stödguiden hjälper dig hitta vilka stöd du kan söka.