Vi har en vinnare…

…och vinnaren är 3DD.003BDCE1FF! Det är nämligen numret på den märkta asp som först passerade Islandsfallet. Därmed finns det även en länsinvånare som vunnit vårens stora asp-race.

Länsfiskekonsulent Daniel Brelin från Länsstyrelsen Uppsala län, överlämnade på torsdagskvällen ett presentkort på en middag för två till Anna-Maria Aulin från Uppsala. Det var hon som stod registrerad på den vinnande aspen.

- Jättekul att få vinna! Och kul att tävlingen har uppmärksammat aspen som är vår landskapsfisk, säger hon.

Det var en lyckligt ovetande asp som gjorde grovjobbet. Den vinnande aspen passerade räknaren i full fart den 8 april klockan 05:52. Målfotot visar en hane som vid märkningstillfället den 12 april 2016 var 76 centimeter lång och vägde 4 980 gram.

- Det var inga oklarheter här inte. Den vinnande aspen passerade räknaren i full fart vilket man själv kan se på filmen, säger Daniel Brelin.

Varken målfoto eller särskild domarbedömning behövdes. Nummer 3DD.003BDCE1FF vann med drygt åtta timmars marginal till tvåan, berättar Upplandsstiftelsens Tomas Loreth Remén som var ute och kontrollerade vinnaren i tävlingen.

Länsstyrelsens inbjudan till ett asp-race för tre veckor sedan väckte stor uppskattning hos allmänheten. Närmare 200 personer ville registrera sig på något av de nummer som 150 aspar bär via en elektronisk tag.

- Riktigt roligt med all respons. Nu får vi fundera på om vi kan ordna något liknande till nästa år, säger Daniel Brelin.

Se filmen på Facebook (du kan se filmen även om du inte är medlem på Facebook)