De blev Årets nybyggare/pionjär

Carlos Lopez och Nabila Kaskas. Så heter Årets pionjär och nybyggare i Uppsala län. De två vinnarna offentliggjordes vid en ceremoni på Uppsala slott på onsdagen.
Vinnarna för 2017 presenterades av landshövding Göran Enander i samarbete med Almi företagspartner.

Utmärkelsen delas ut till företagare som har utländsk bakgrund och som har startat och driver framgångsrika företag i Uppsala län.

I kategorin Årets nybyggare utsågs Nabila Kaskas med motiveringen:

"Kom till Sverige som modersmålslärare ifrån ett krigsdrabbat Libanon med en dröm om att starta en förskola med arabisk inriktning. Trots motvind och med små medel har hon lyckats förverkliga sin dröm år 2013 då hon startade förskolan Sanabil Al-Hanan i Gottsunda. Med framgång och stor efterfrågan så är hon på väg att starta en förskola till."

I kategorin Årets pionjär utsågs Carlos Lopez med motiveringen:

"Kom till Sverige som 4-åring ifrån Chile. Växte upp i Gottsunda där han lärde sig att dansa. År 2005 beslöt han sig för att spinna vidare på sin passion och startade Uppsala Danscenter. Som idag drivs med framgång och är en viktig kulturell näringsverksamhet för Uppsala."

Priset instiftades 1999 av Stiftelsen IFS. Almi Företagspartner Uppsala AB, SEB och Länsstyrelsen Uppsala län är lokala samarbetspartners.