Allt du vill veta om älgjakten

Nu är älgjakten i full gång, men har du koll på datum och fällavgifter? Här finns allt du behöver veta.

Måndagen den 9 oktober inleddes älgjakten i Uppsala län. Här redovisas jakttiderna för Jakttider för jaktåret 2017/2018 inom älgförvaltningsområden inrättade av Länsstyrelsen i Uppsala län. 

Älgskötselområde: 9 oktober 2017 – 31 januari 2018 (alla djur)

Licensområde: 9 oktober 2017 – 31 januari 2018 (alla djur)

Oregistrerad mark: 9 oktober 2017 – 13 oktober 2017. Oregistrerad mark, dvs mark som ej är registrerad inom licensområde eller älgskötselområde, får fritt antal kalvar skjutas, 9-13 oktober. Även inom oregistrerad mark ska fälld älg anmälas till länsstyrelsen och fällavgift ska betalas inom två veckor. Länsstyrelsen skickar inte ut besked om jakttid och fällavgift till oregistrerad mark.

Fällavgifter
Fällavgift för älg under jaktåret 2017/2018 inom älgförvaltningsområden inrättade i Uppsala län är 700 kronor för vuxet djur och 100 kronor för kalv.

Om du möter en björn
Länsstyrelsen genomför en björnspillningsinventering i länet och har de senaste åren kunnat bekräfta ett flertal björnobservationer.

- Vi tror inte att det finns såt många björnar i Uppsala län, men i samband med älgjakten är många människor ute i skogen, och då ökar också sannolikheten att stöta på en björn. Därför vill länsstyrelsen gärna informera om vad man kan tänka på om man möter en björn, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Läs mer
om friluftsliv i björnområden