Fredspristagarna kommer till Uppsala slott

Landshövding Peter Egardt har bjudit fredspristagarna Leymah Gbowee från Liberia och Tawakkul Karman från Jemen till middag på Uppsala slott den 13 december.
Leymah Gbowee

Fredspristagarna Leymah Gbowee och Tawakkol Karman deltar under eftermiddagen i en paneldebatt i aulan på Uppsala universitet.

Övriga inbjudna till middagen på Uppsala slott är f.d. utrikesminister Jan Eliasson, Lena Ag, generalsekreterare för Insamlingsstiftelsen Kvinna till Kvinna, Peter Wallensteen från Institutionen för freds- och konfliktforskning, SIPRI, Svenska kyrkan, Newmaninstitutet m.fl.

Leymah Gbowee organiserade kvinnor från olika religioner och etniciteter för att kräva ett slut på det mycket blodiga inbördeskriget som pågick i 13 år i Liberia. Deras insatser hade stor betydelse för det fredsfördrag som till slut undertecknades och som innebar slutet på kriget.

Tawakkul Karman

Tawakkul Karman från Jemen är journalist och människorättsaktivist och spelade en ledande roll i vårens demonstrationer i Jemen. Hennes insatser har bidragit till att många kvinnor aktivt deltar i protesterna.

Media hälsas välkomna!

Fototillfälle

Tid och plats: Uppsala slott, Rikssalen. Tisdagen den 13 december kl. 17.30.

För mer information, kontakta:
Landshövding Peter Egardt, tfn 018-19 53 08
Internationell sekreterare Martin Brozek, tfn 070-530 50 01
Pressekreterare Leena Marandi, tfn 070-5922 452

Bilder från fredspristagarnas besök