Hårsbäcksdalen - en frodig ravin

Lummigt vid bäcken och en rödklöver.
Den djupa ravinen har skapats av Örsundaån som skurit sig genom Enköpingsåsen. Dalsidorna sluttar 20 meter brant ner mot den slingrande ån. Här omsluts du av mörk och frodig grönska - det är så nära djungel man kan komma på våra breddgrader.

Reservatet lockar främst med sitt säregna landskap och sin sällsynta flora - hela vägen från åsens rygg ner mot den slingrande ån i ravinens botten. Om du besöker området på våren möts du av ett överflöd av vårblommor. Redan i april blommar den väldoftande tibasten med rödvioletta blommor på bar kvist. Senare täcks marken av blåa och vita små sippor och genom den skira lövskogen hörs kvittrande svarthättor och grönsångare.

Med lite tur kan du även få syn på den sällsynta kungsfiskaren. Den lilla fågeln hittar här idealiska boställen - den har en förkärlek för sandbrinkar som stupar rakt ner i ett vattendrag. Det är lätt att utforska åsen och ravinen på de markerade stigarna.

Nere i dalgången är det fuktigt och på flera ställen bubblar små källflöden upp ur marken som bidrar till den artrika grönskan. I botten på ravinen trivs bland annat den stora ormbunken strutbräken men också det sällsynta gräset storgröe.

Alla vi som besöker Hårsbäcksdalen är tillfälliga gäster. Tänk på att följa de regler som finns för att skydda djuren och växter i denna skyddade natur.


Hårsbäcksdalen naturreservat

Get Microsoft Silverlight