Vinnare i MatVerk Stockholm 2018

Ekologiskt surdegsbröd, mångkulturellt hembygdsbröd, korn- och dinkelmjölslycka – kärt barn har många namn. I tisdags avgjordes den regionala delen av innovationstävlingen MatVerk. Tillförordnad landshövding Åsa Ryding delade ut första pris till vinnarna, ett Södertäljebaserat lag som lyft pitabrödet till en ny nivå.

Vinnarlaget och prisutdelarna. Från vänster: Åsa Ryding, tillförordnad landshövding, Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Södertälje Per Rosengren, Saltå Kvarn, Mouris Eliya, Il Forno, Johannes Cullberg, Paradiset (ordförande i marknadsföringsjuryn), Susanne Skånberg, Saltå Kvarn samt Malin Söderström, MoMuMat (ordförande i smakjuryn). Foto: Länsstyrelsen.

Första priset gick till ett lag bestående av Järna- och Södertäljeföretagen Saltå Kvarn och Il Forno Della Pita för deras nyskapade surdegspitabröd bakat på korn- och dinkelmjöl.

Samarbetet är ett bra exempel på hur livsmedelsproduktion kan generera både vinster och utbyten på flera plan. En traditionell mattradition från mellanöstern tas tillvara medan brödet bakas på gamla svenska sädessorter och blir en ny mångkulturell produkt. Samtidigt sker ett kunskapsutbyte mellan Saltå kvarn och Il Forno Della Pita i förädlingen av mjölet och där bägge parter ser nya affärsmöjligheter, säger Ulrika Geber, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen.

Så här löd juryns motivering:
"En produkt med tydlig målgrupp som bjuds in att äta gott och ekologisk med koppling till svensk tradition. Vi ser en stor potential att bygga vidare på nya oinvigda marknader och kopplingen mellan lokalt och mångkulturellt i kommunikationen gör oss superlyckliga - det är check i alla boxar."

Vinnarlaget går nu vidare till den nationella finalen i tävlingen MatVerk i Nyköping nästa år.

Andra pris gick till företaget Örätt AB, som tillsammans Lill och Per Scherman från Hjälmö lantbruk hade tagit fram en välsmakande och färsk barnmat gjort på lammkött från Hjälmö.

 

 

Tredje pris gick till Anneli och Samuel Wallin på Mörkölamm för deras lufttorkade fårstek med smak av natur, gjord av tackkött som annars är en mindre lönsam produkt.

 

 

 

Bland de övriga tävlingsbidragen fanns

  • Havtornsmarmelad doppad i mörk choklad – fingodis på vilda bär plockade strax utanför Stockholms innerstad.
  • Morotssallad – en kaxig utmanare till potatissallad och rödbetssallad.
  • Vegansk pannacotta – oväntad vidareutveckling av böngroddar.
  • Bagarbärs – visar att det går att göra gott öl och samtidigt återvinna restprodukter från bageri.

Läs mer

MatVerk Stockholm – information på tävlingens Facebooksida

MatLust - information om de tävlande lagen, bilder med mera
Länsstyrelsens arbete. med en regional livsmedelsstrategi