DNA-prover visar på två vargar i Rialaområdet

Tidigare har Länsstyrelsen bekräftat att en varghane befinner sig i området kring Riala. Nu visar nya resultat från DNA-prov att ytterligare en varg har rört sig i området.

​Länsstyrelsen har tidigare konstaterat att det rört sig en varghane från Norge i området kring Riala. Nu har resultat från de senaste DNA-proverna kommit och de visar att det har rört sig ytterligare en varg i området ­– en tik, som kommer från Norge.

Vargtiken kan sammankopplas med angreppet då sex får dödades norr om Brottby, Vallentuna kommun, den 10 september. Vilken varg som utfört övriga angrepp på sällskapsdjur är oklart, liksom att det i nuläget inte går att bekräfta om det bara är en av vargarna eller båda som har närmat sig bebyggelse.

Personal från Länsstyrelsen kommer under veckan att vara ute i fält för att följa upp fler observationer och samla in ytterligare spillning för att få en tydligare bild av läget.

– Ett beslut om skyddsjakt eller inte måste därför avvakta tills vi vet mer om de här två vargarna. Att bara kunna knyta ett angrepp till en individ är inte tillräckligt för skyddsjakt. Vi behöver först få en bättre bild av deras rörelsemönster och skadebeteende, säger miljödirektör Göran Åström.

Det är oklart om båda vargarna är kvar i området kring Riala.

Djurägare uppmanas att se över sina stängsel och hålla sina hundar kopplade.

Rapportera rovdjursobservationer

Ser du en varg eller något annat rovdjur rapportera det på rovobs.se.

Länsstyrelsen är även intresserad av att ta del av fotografier och filmer av varg. Fångar du en varg på bild skicka den gärna till rovdjur.stockholm@lansstyrelsen.se.