Beslut om skyddsjakt efter en varg i området kring Riala

Länsstyrelsen i Stockholms län har idag beslutat om skyddsjakt efter varg i ett område i Norrtälje, Vallentuna och Österåkers* kommuner. Skyddsjakten gäller ett djur och är tillåten från och med idag till och med den 30 september.

– Vi ser i nuläget att skyddsjakt måste genomföras av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet och risken för allvarlig skada. Länsstyrelsen bedömer att det finns en stor risk för fortsatt närgångenhet mot människa och angrepp på tamdjur. Vi ser nu inga andra möjliga lösningar än skyddsjakt, säger Göran Åström som är miljödirektör på Länsstyrelsen.

Beslutet har fattats efter ett antal händelser där varg sedan i mitten av juli i år uppvisat oönskat beteende och varit närgången mot bebyggelse och människa samt angrepp på tamdjur. Vid tre tillfällen har varg angripit och dödat hundar i Rialaområdet – senast på onsdagsmorgonen i Kårsta.

Läs Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på varg.​

* Länsstyrelsen har omprövat sitt beslut om skyddsjakt efter en varg inom Norrtälje och Vallentuna kommuner så att det också gäller inom Österåkers kommun.

Här kan du läsa beslutet om omprövning av skyddsjaktsbeslut.

Skyddsjaktsområde