Angående fredagens händelser i Stockholms innerstad

Strax före klockan 15.00 på fredagen körde en lastbil på människor som gick på Drottninggatan i centrala Stockholm. Fyra människor dödades och flera skadades vid attentatet. Polisen har gripit en person som kan ha kopplingar i ärendet. En förundersökning om misstänkt terrorbrott har inletts.

Länsstyrelsen deltar i arbetet med att samordna de myndigheter i Stockholms län, inom ramen för SAmverkan Stockholmsregionen, som just nu arbetar för att trygga situationen för allmänheten och underlätta en återgång till det normala.

Stockholms stad kommer att hålla stadens verksamheter öppna som planerat under lördagen.

– Fredagen fasansfulla händelse i Stockholms innerstad har fyllt oss alla med sorg och avsky. Mina tankar nu går till de som drabbats och till deras anhöriga, säger landshövding Chris Heister.

Med anledning av gårdagens händelse flaggar Länsstyrelsen under lördagen på halv stång på Regeringsgatan 66 och Tessinska palatset i Gamla Stan som är landshövdingens residens.

Information

  • Avspärrningarna i anslutning till Drottninggatan kvarstår. För aktuell information om polisens rekommendationer gällande rörligheten i Stockholms innerstad, se polisen.se.
  • Planerade arrangemang i Stockholm kan genomföras som planerat. Stockholms stad kommer att hålla stadens verksamheter öppna som planerat under lördagen. För mer information om eventuella avvikelser se respektive arrangörs webbplats.
  • För information om skadeläget hänvisas till landstingets webbplats sll.se.
  • För information om brottsutredningen och trygghetsskapande åtgärder hänvisas till polisen.se.
  • Kollektivtrafiken fungerar som normalt. För eventuella trafikstörningar vänd dig till sl.se.
  • Myndigheter och andra aktörer med samhällsansvar i regionen arbetar nu intensivt, var och en och tillsammans, för att vi ska kunna återgå till normalläge gällande trafik och samhällsfunktioner.
  • Till händelsen på Krisinformation.se
  • Oroliga anhöriga kan kontakta polisen på telefonnummer 114 14.