Två får dödade av varg i norra Stockholms län

Två får hittades under lördagen rivna i sin hage, cirka två mil norr om Rimbo. Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att djuren dödats av en varg.

- Så här långt västerut har vargarna i Rialareviret inte visat sig förut, så vi tror att det handlar om en ensam vandringsvarg, säger besiktningsman Mikael Fransson.

Angreppet inträffade under lördagsmorgonen. Länsstyrelsens besiktningsman undersökte djuren och platsen strax efter att de hittades och kunde konstatera att det handlar om ett vargangrepp.  

Platsen ligger cirka två mil norr om Rimbo, nära gränsen till Uppsala län, och en bra bit utanför det som brukar kallas för Rialareviret, Stockholms läns enda etablerade vargrevir.  

– Så här långt västerut har vi inga tidigare observationer av vargarna från Riala. Därför tror vi inte att det handlar om någon av dem, utan om en ensam vandrande varg, säger Mikael Fransson.  

De drabbade fårägarna kan nu ansöka om ersättning för de dödade djuren. Länsstyrelsen kommer dessutom att ha kontakt med djurägarna under de närmaste dagarna, bland annat för att diskutera vilka lämpliga åtgärder som kan vidtas. Djurägarna har till exempel möjlighet att söka bidrag för rovdjursavvisande stängsel.