Ny bok om glömda kulturmiljöer i Sverige

”Platsens mänskliga berättelser” är länsstyrelsernas nya bok om kulturhistoriska miljöer i Sverige.

Femton berättelser om platser där märkliga, sorgliga, fantastiska och förfärliga händelser inträffat – händelser som påverkat oss och uppfattningen om vår historia.
Frida Steenhoff, en av Sveriges tidiga feminister.

Historien skapas av människor, men den utspelar sig alltid på en plats. En stad, en gata eller ett hus. En skog, en kyrkogård eller en kulle. Överallt har det hänt något som bidrar till berättelsen om de människor vi är i dag, och vilka vi var i går.

Men många av dessa historier är mer eller mindre bortglömda i dag. Inom ramarna för det länsstyrelsegemensamma projektet Kalejdoskop ger länsstyrelserna nu ut boken Platsens mänskliga berättelser, som berättar om femton olika platser i Sverige – och vad som utspelat sig där under olika epoker.

Vi får till exempel besöka Sundsvalls teater, där urpremiären av Frida Stéenhoffs banbrytande debutpjäs Lejonets unge sattes upp 1897. Frida Stéenhoff, som introducerade ordet feminism i Sverige, vållade ständiga debatter med sina kontroversiella pjäser och föredrag om kvinnlig rösträtt och sexualitet, abort, prostitution, äktenskap och kärlek.

Sundsvalls teater

Sundsvalls teater, någon gång vid förra sekelskiftet. Foto: Sundsvalls Museum

Interneringsläger för krigsfångar är andra platser vi får besöka. Vid Sandsjöns strand i Vägershult, Kronoberg, byggdes under andra världskriget ett läger för norska flyktingar – som allt som oftast rymde tillbaka till Norge för att delta i motståndsrörelsen. Och i Krampen utanför Skinnskatteberg i Västmanland internerades ryska soldater som flytt ur tysk fångenskap i ett barackläger som till och med fick sin egen järnvägsstation.

Tvättstygan vid "rysslägret" i Krampen är den enda byggnad som står kvar efter interneringslägret fr

I bokens tredje del, som har rubriken ”Obekväma berättelser” får vi veta mer om Messiaskapellet på Idungatan 4 i Stockholm, där den svenska israelmissionen under många år hade sitt centrum. Israelmissionen såg som sin uppgift att leda judiska personer in på ”den rätta läran”, en verksamhet som trots sitt tveksamma syfte räddade 3 000 judiska personer från förföljelser i Wien under andra världskriget – innan Gestapo stängde rörelsens Wien-kontor och skickade den lokalt anställda personalen från Österrike till förintelseläger i Polen.

Boken Platsens mänskliga berättelser utges av förlaget Universus med stöd av Riksantikvarieämbetet och finns att köpa i bokhandeln och över internet.

Idungatan 4 i Stockholm, centrum för den svenska Israelmissionen.

Inom ramarna för Kalejdoskop kartläggs också en rad kulturhistoriska miljöer vars historier annars kanske inte skulle ha blivit berättade. I Stockholms län belyser ett projekt ett antal platser i Stockholm med mer eller mindre glömda berättelser, som slumbebyggelsen vid Årstadal, Beckomberga sjukhus och rasbiologin på Stockholmsutställningen 1930.

– Andra projekt som ingår i Kalejdoskop är Det homosexuella Stockholms glömda platser som beskriver miljöer som haft betydelse för det homosexuella Stockholm genom tiderna, insamling av levnadsbeskrivningar från Fisksätra, spåren av den kemiska industrins utveckling samt historien bakom Högdalstoppen och synen på den i dag, säger antikvarie Eva Dahlström Rittsél.

Läs mer om:

>> The Unstraight Museum: ”Det homosexuella Stockholms glömda platser.

>> Den kemiska industrins utveckling: ”Sprängämnespromenaden”.

>> Fisksätra museum: ”Fisksätrabornas globala kulturarv”.

>> Stiftelsen Kulturmiljövård: ”Ett annat Stockholm”.

>> Fyllnadsmassorna som skulle bli kultur på hög nivå: ”Högdalstoppen”.