”Tänk om” – kampanj ska minska ungdomsfylla

Snart är det skolavslutning. Det betyder att många ungdomar dricker sig berusade. Nu drar kampanjen ”Tänk om” igång.

– Vi vill påminna tonårsföräldrar om vikten av tydlig gränssättning, normer och värderingar kring alkohol, säger Jonas Melinder, länssamordnare av drogförebyggande arbete på Länsstyrelsen.

Vartannat år sammanställs statistik om ungdomar i Stockholmsenkäten, bland annat om alkoholvanor.

År 2010 visade resultatet att var fjärde femtonåring druckit sig berusad den senaste månaden. Hälften av dem uppgav att de hade festat i det egna hemmet eller hemma hos någon annan.  

– Vid sommarlovets början och inför skolstarten i augusti ökar fyllan. I Stockholm är många ungdomar i stan, utan att gå i skolan, medan föräldrarna jobbar. Det är bra om föräldrarna har kontakt med varandra och håller lite koll på var barnen är, säger Jonas Melinder.  

Kampanjen i Stockholms län kommer att pågå under veckorna 22 och 23 med bland annat radioannonser, flygblad och affischer på SL:s bussar, tunnelbanor och stationer. På webbplatsen www.tänkom.nu ges tips och råd om hur man kan prata med sin tonåring om alkohol.  

– Som förälder är det viktigt att visa för sitt barn att man är orolig och berätta varför. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig, säger Jonas Melinder.  

Statistiken visar att föräldrar de senaste åren har blivit mer restriktiva med att bjuda och tillåta ungdomarna i nionde klass att dricka alkohol. I Stockholms län säger 13 procent av ungdomarna att de har fått tag på alkohol via sina föräldrar. För hela landet är samma siffra 20 procent. Den absolut vanligaste källan till alkohol är äldre syskon och kompisar.  

– Föräldrarna har en viktig roll, att se till att de äldre inte förser de yngre med alkohol. Och det är en myt att man kan hjälpa sin tonåring till ett bättre sätt att handskas med alkohol genom att bjuda hemma eller att acceptera ett begränsat drickande, säger Jonas Melinder.

 

Fem tips till tonårsföräldrar inför skolavslutningen

Inse din betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden.Sätt tydliga gränser. Föräldrar som inte accepterar drickande före 18 år bidrar till att ungdomar börjar dricka vid senare ålder och att de dricker mindre.

Visa omsorg. Tonåringar mår bra av att få höra att föräldrarna bryr sig om och vill förhindra att olyckor händer.

Stå på dig. Den förälder som varnar men samtidigt bjuder på alkohol hemma sänder ut motstridiga signaler.

Prata ihop dig med andra. Sätt upp gemensamma regler kring fester, alkohol och tider för att göra argumentet ”alla andra får” verkningslöst.  

 

Fakta om TÄNK OM-kampanjen

”Tänk om” genomförs av Statens folkhälsoinstitut i samarbete med Systembolaget, polisen och IOGT-NTO, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms läns landsting samt kommunerna i länet.  

Kampanjen pågår under vecka 22 och 23 med:

  • affischer på SL:s bussar, tunnelbanor, pendeltåg och under, v. 23 även i rulltrapporna på stationerna
  • annonser i City och Metro flygblad som delas ut i flera kommuner i Stockholms län
  • radioannonser i Vinyl 107, Mix-Megapol och Rockklassiker under vecka 23

   

>> Webbplats för kampanjen ”Tänkt om”

>> Läs mer om Stockholmsenkäten 2010

>> Statistik om ungdomar och alkohol i Stockholms läns kommuner