Pressinbjudan: Årets nybyggare levererar reservdelar och exotiska kryddor

Ghazi Fourati mottar på måndag utmärkelsen Årets nybyggare i Stockholms län. Samtidigt får Yousif Ibrahim utmärkelsen Årets pionjär i Stockholms län.

Ghazi Fourati belönas för att utan andra resurser än sin egen tekniska kompetens och stora målmedvetenhet ha startat och utvecklat en e-handelsbutik inom bildelsbranschen som i dag har kunder i såväl Sverige, Norge och Finland som Ungern, Tunisien och Sudan. 

Yousif Ibrahim utses till Årets pionjär för sitt arbete med företaget Gröna Bladet, en verksamhet som tack vare ett omfattande internationellt kontaktnät och kompromisslöshet när det gäller kravet på kvalitet vuxit till en stabil aktör på en marknad med allt kräsnare kunder.
Kontakt

När Ghazi Fourati, 38, och hans svenska fru väntade sitt första barn i juni 2003 bestämde de sig för att flytta till Stockholm från Paris.

Efter ett antal inledande svårigheter bestämde sig Ghazi Fourati för att starta företaget Mekafrance och sälja franska bildelar på svenska marknaden. Efter en blygsam start, hårt arbete och återinvestering av varje intjänad krona har företaget nu en katalog som täcker de flesta bilmärken och en kundkrets i såväl Europa som Afrika.

Ghazi Fourati fortsätter att utveckla verksamheten och nästa steg är en ny välutvecklad katalog med mer än 300 000 kvalitativa bildelar som täcker 98 procent av den europeiska bilparken.  

Motivering:

”Ghazi Fourati har själv byggt ett koncept som har mottagits av marknaden i en mycket konkurrensutsatt bransch. Tack vare sina tekniska kunskaper har han kontinuerligt utvecklat och breddat sitt sortiment. Med obefintliga resurser, envishet och målmedvetenhet har han lyckats som entreprenör. Juryn anser att Ghazi Fourati är värdig utmärkelsen Årets nybyggare i Stockholms län”.  

– Jag intalade mig själv att jag måste jobba hårt och inte ge upp. Jag arbetade mer än 16 timmar per dag, återinvesterade varje krona och levde på minimum, säger Ghazi Fourati.  

Yousif Ibrahim, Årets pionjär i Stockholms län 2012.

Yousif Ibrahim, 50, flydde till Sverige från Irak i mitten av 1990-talet. I ett Stockholm fattigt på andra kryddor än svart- och vitpeppar startade han sin verksamhet Gröna Bladet med sin stora vilja och hårda arbete som enda resurser.

Gröna Bladet har i dag utvecklats till en känd leverantör av högkvalitativa varor till kunder som vant sig vid att världens alla kryddor ska finnas i en affär runt hörnet.  

Motivering:

”Yousif Ibrahim, sexbarnsfar och invandrare, har visat förmågan att bygga upp ett bolag med omfattande kontaktnät världen över. Detta har skett genom ett systematiskt arbete och ett noggrant urval av leverantörer. Företaget har levererat en stadig tillväxt som återinvesterats och kunnat skapa det nödvändiga kapitalet för sin expansion. Juryn anser att Yousif Ibrahim är värdig utmärkelsen Årets pionjär i Stockholms län”.  

– Mitt råd till andra i samma situation är att lita på sin vilja. Viljan att skapa sig en framtid i Sverige, lära sig språket och sättet att arbeta på, säger Yousif Ibrahim.  

Välkommen till ceremonin!  

Tid: Måndagen den 24 september kl. 16.00–17.00

Plats: Tessinska palatset, Slottsbacken 4 i Stockholm.

Landshövding Chris Heister överlämnar utmärkelserna och gratulerar vinnarna tillsammans med Jakob Hansson, distriktschef SEB Stockholm Syd.

Kan få pris av kungen

Pristagarna går vidare som kandidater till priserna Årets nybyggare respektive Årets pionjär i Sverige som är instiftat av kung Carl den XVI Gustaf.  

Utmärkelsen Årets nybyggare ges till personer med utländsk bakgrund som med begränsade resurser startat sitt företag i länet. Årets pionjär är ägnat för personer med utländsk bakgrund som lyckats utveckla ett tillväxtföretag i Stockholms län. Syftet med båda utmärkelserna är att lyfta fram goda exempel och förebilder samt att visa på ambition, vilja och värde.  

Årets jury består av Thierry Dauphin, Mahmoud Pirouzram och Thomas Orrung, IFS-ALMI Företagspartner Stockholm Sörmland, Jakob Hansson distriktschef SEB Stockholm Syd samt Sam Yildirim, utvecklingsledare Länsstyrelsen i Stockholm.  

Kontakt

Ghazi Fourati, tfn 073-775 63 83.

Yousif Ibrahim, tfn 070-575 09 14.

Thierry Dauphin, tfn 070-417 41 70

thierry.dauphin@almi.se

Sam Yildirim, tfn 08-785 40 57

sam.yildirim@lansstyrelsen.se

www.aretsnybyggare.se