Internationellt pris till Länsstyrelsens affisch

Länsstyrelsens affisch ”Rent vatten” har fått pris i tävlingen Graphis Award i New York.

I konkurrens med tusentals bidrag från andra länder nådde affischen priskategori Gold.

Det är tredje gången en vattenaffisch från Länsstyrelsen når guld i tävlingen. I alla fallen är formgivaren Carina Länk.
Affischen "Rent vatten", formgiven av Carina Länk, har vunnit internationellt designpris.

– Vi har tagit fram tre olika affischer med budskap som berör vatten. De tidigare handlade om friskt vatten för djur och natur, samt för bad och friluftsliv. Med den här affischen vill vi lyfta att vatten också är ett livsmedel och en viktig resurs att vårda, säger Anette Björlin på Länsstyrelsens miljöavdelning.

Utgångspunkten för arbetet med affischerna är EU:s ramdirektiv för vatten.  

– Med affischen ”Rent vatten” vill jag förmedla det bästa man kan dricka: vårt rena dricksvatten – något som inte är en självklarhet i stora delar av världen, säger Carina Länk. 

Friskt vatten

”Rent vatten” lanserades 2010. Affischen har delats ut till hundratals vattenvårdare och entusiaster vid olika evenemang som en uppmuntran till det föredömliga vattenvårdsarbete som pågår för att hålla vattnet levande.  

Graphis Award är en internationell tävling som arrangeras inom bland annat kategorierna: affischer, design, reklam och foto. Vinnare i varje grupp väljs ut bland bidrag från hela världen.  

2007 fick Länsstyrelsens första vattenaffisch ”Levande vatten” pris i Graphis Award. Två år senare fick affischen ”Friskt vatten” priset och nu är det dags igen: den tredje affischen ”Rent vatten” vinner guld.  

>> Affischen ”Rent vatten” (högupplöst bild).  

>> Mer om formgivaren Carina Länk.

Levande vatten