Havstulpaner på båten - tvätta nu!

Nu har havstulpaner börjat slå sig ner på båtbottnar. Dessa små kräftdjur ställer till det för båtägare genom att båten drar mer bränsle. Men de kan enkelt tvättas bort om man gör det i tid, vilket också är bra för miljön. I Stockholms län har det nu kommit rapporter om havstulpaner i Södertörn.
Närbild av havstulpaner

– Nu när havstulpanerna är små är de lätta att ta bort, säger Sture Nellbring på Länsstyrelsen. De kan tvättas bort för hand eller med högtryckstvätt.

Tvättar man båten nu slipper man giftiga bottenfärger, hårt arbete och högre bränslekostnader. Det finns speciella båtbottentvättar eller spolplattor till exempel i Käppala på Lidingö, Nynäshamn och på Bullandö. 

Havstulpanen börjar sitt liv som larv i det fria vattnet. Någon gång under mitten av juli till i början av augusti slår de sig ner på en hård yta för att börja sitt vuxna liv. Det lilla kräftdjuret sitter inuti ett skal av kalk. Det är havstulpanens skal som orsakar problemen då de minskar båtars fart. Skalen är också svåra att skrapa bort när de vuxit till sig.

För att veta när havstulpanerna slår sig ner hängs särskilda påväxtplattor ned i vattnet i början av sommaren. På växtplattorna sköts av frivilliga observatörer som kontrollerar plattorna regelbundet på mer än 40 platser i Stockholms län och cirka 140 platser totalt längs kusten från Gävle till Malmö. Observationerna rapporteras in till Skärgårdsstiftelsens havstulpanprojekt. Tidpunkten när havstulpanerna slår sig ner kan variera mellan olika områden.

Du kan själv känna efter på båtbotten om havstulpanerna finns där och om de är många (ombåtens utformning medger det). Med fingerspetsarna kan man känna på botten och om man då hittar "många" det vill säga cirka 10-20 per kvadratdecimeter eller fler, är det definitivt dags. När havstulpanslarverna slagit sig ner på botten så är de först små, mindre än 1 mm. De har då också tunna skal omkring sig. Man känner dem som tydliga små "knottror" som sticker upp ungefär 1 mm. De känns spetsiga och vassa. De går lätt att krossa med handen eller med en borste eller högtryckstvätt (om du har möjlighet att lyfta upp båten).

Som båtägare kan man även besöka någon båtbottentvätt i närheten. Man har någon till några veckor på sig innan havstulpanens skal blir hårdare och de växer sig större. Då blir de mycket svårare att få bort.

>> Här finns båtbottentvättar i Stockholms län