Ny webbkarta över båttvättar och tömningsstationer

En webbaserad karta gör det lättare att hitta rätt ställe för att tömma båtlatrinen eller att tvätta båtskrovet.

Alla befintliga och planerade anläggningar visas med information om till exempel koordinater, öppettider, pris, kontaktperson etcetera.

Kartan är sökbar via webben och kan laddas ner i din smartphone.
Den nya borsttvätten i Stocksunds hamn sköts av Marina läroverket i Stocksund.

Sammanställningen innehåller än så länge 70 anläggningar (45 befintliga och 25 planerade) i hela länet: 31 tömningsstationer (plus 20 planerade), 7 spolplattor (plus 3 planerade) och 7 borsttvättar (plus 2 planerade). Informationen hämtades från organisationer som Stiftelsen Håll Sverige Rent, Båtmiljö.se, båtklubbar, marinor och tillverkare.  

– Efterfrågan på ett översiktligt och lättanvänt kartinstrument är sannolikt stor hos fritidsbåtsägare och vi tänkte underlätta för dem att göra rätt. Det gynnar både båtlivet och vattenkvaliteten som är beroende på varandra, säger Christian Weyer, projektledare på Länsstyrelsen.  

Många av länets (och rikets) tömningsstationer för båtlatriner är ett resultat av det statliga bidraget för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA). Antalet tömningsstationer har nästan fördubblats sedan bara 2010, och nästa år kommer två tredjedelar av alla stationer att vara medfinansierade av LOVA-pengar.  

Kommuner och ideella organisationer, som exempelvis båtklubbar, kan få bidrag för att installera tömningsstationer (fram till 2013), borsttvättar eller spolplattor. Ansökningar för 2012 skickas till Länsstyrelsen senast den 30 november 2011.

>>Läs mer om LOVA-bidraget och hur man söker.  

>>Direktlänk till kartan.

>>Läs mer om tömningsstationer, borsttvättar och spolplattor, samt se filmer om hur det går till.