Invigning av utställningen ”Nordens Venedig, varmare och blötare”

Klimatet förändras globalt, men även här i Stockholmsregionen.

På utställningen Nordens Venedig, varmare och blötare får du se, höra och uppleva vad klimatförändringarna kommer att innebära för regionen under detta sekel – och hur allas vår vardag kommer att påverkas.

Utställningen pågår i Ekoteket, Kulturhuset, mellan den 10 november och 4 mars 2012.
Utställningen handlar om hur klimatförändringarna påverkar Stockholmsregionen

– Klimatförändringarnas effekter blir en allt mer aktuell fråga som påverkar oss alla. Vi kan förvänta oss ett varmare, blötare och mer extremt klimat – klimat som kräver anpassning. Därför tycker vi att det är mycket viktigt att visa vad detta kan innebära och hur vi i länet kan anpassa oss till de förändringar som redan håller på att ske, säger Katarina Kämpe, tillförordnad landshövding i Stockholms län.  

På utställningen kan du bland annat via läsplattor djupdyka i information om de senaste klimatunderlagen och höra kommentarer från framträdande klimatforskare, se hur ökade vattenmassor kommer att påverka staden och själv uppleva klimatförändringarna i en hisnande film från SMHI i vår jDome – en ”mini-Cosmonova”.  

– Det är första gången som en jDome används för film vilket känns jättekul. Att använda detta filmformat för att förstärka känslan av klimatförändringarna är både viktigt, relevant och spännande, säger John Nilsson som skapat jDome.  

På invigningen kan du träffa klimatforskare, se ett smakprov ur klimatfarsen Frossa, gå en specialvisning av utställningen och självklart testa vår jDome.  

– Vår målsättning är att Stockholmsregionen ska klara de framtida utmaningarna som ett förändrat klimat innebär. Det handlar inte bara om att se problemen utan också möjligheterna, säger Susanne Aristegui Adolphi, projektledare för klimatanpassning på Länsstyrelsen i Stockholms län.  

Syftet med utställningen är att öka medvetenheten om att klimatet förändras, och att samhället och den enskilde behöver – och kan – vidta åtgärder. Tillsammans med programverksamhet i form av seminarier kommer frågor att lyftas till offentligt samtal och dialog.  

”Nordens Venedig, varmare och blötare” invigs 10 november klockan 16–18.

>> Läs mer om invigningen.

>> Läs Länsstyrelsens rapport om klimatförändringarna.

>> Ladda ner högupplöst bild från utställningen (tif).