Fin utmärkelse till naturum Stendörren

Stendörren har utnämnts till Årets naturum 2013. Motiveringen är att naturumet har arbetat fokuserat och utvecklande med utomhusaktiviteter och därmed lockat nya besökare. Naturvårdsverket överlämnade utmärkelsen till föreståndaren Johanna Öhr vid en ceremoni på torsdagen.

-  Mycket glädjande att medarbetarnas ambitiösa arbete på naturum Stendörren uppmärksammas, kommenterar landshövding Liselott Hagberg. Det är också hedrande att Stendörren lyfts fram bland landets alla välmeriterade naturum.  

Juryn imponerades av att sommarens program lockat många nya besökare till nya ovanliga aktiviteter, bland annat guidad yogapaddling.  

Naturum Stendörren firar i år 20-årsjubileum. Verksamheten har vuxit genom åren och lockar allt fler. Den gångna säsongen (maj – september) besökte drygt 26 000 personer naturumet, en ökning med 3 000 från året innan. Och aktiviteter som vänder sig till skolbarn har mer än fördubblats från i fjol. Drygt 1 300 barn kunde under lustfyllda former utforska naturen både på land och i vatten.  

-  Det är också ett gott betyg, säger Liselott Hagberg. Det visar att en verksamhet som funnits i 20 år kan utvecklas och fortsätta att vara lockande genom nya aktiviteter och smarta samarbeten med nya aktörer.  

Naturum är ett centrum för besökare till naturområden och ska på ett lättsamt sätt ge besökare kunskap om naturen. Idag finns 31 naturum i Sverige, i Södermanland bara ett – naturum Stendörren. Länsstyrelsen driver naturum och Naturvårdsverket godkänner vilka anläggningar som uppfyller kraven för naturum.    

Läs mer om naturum Stendörren.