Sörmlänning i kocktävling mellan Mälarlänen

Måndagen 2 maj har landshövding Peter Egardt i Uppsala utmanat omkringliggande län i en tävling om vem som har den duktigaste lokala kocken. Fyra kockar – från Södermanlands, Västmanlands, Örebro och Uppsala län – tävlar den 2 maj på Eklundshof  i Uppsala.

Förra hösten genomfördes lokala tävlingar i flera län i Mälarregionen. I Södermanland stod Länsstyrelsen och Sörmlands Matkluster för arrangemanget som var en del av att utveckla Matlänet Södermanland. I vårt län arrangerades tävlingen i anslutning till Bondens marknad i Nyköping.

De tävlade kockarnas recept byggde på lokala råvaror och syftet var att stimulera utvecklingen av lokalt producerad mat och samarbete mellan lokala kockar, restaurangskolor, mathantverkare och producenter.

I Södermanland vann Claus Jarding, som nu arbetar som lärare på Nyköpings Strands restaurangskola och driver egen verksamhet för att utveckla måltidens dofter, smaker och gemenskap. Han har lång erfarenhet från verksamhet i Stockholmsområdet och som kock i TV4.

- Claus starka passion för råvaror och för vad skog och mark kan erbjuda gör honom till en god representant  för den moderna sörmländska mattraditionen där han utifrån lokala, säsongbundna råvaror skapar fantastiska matupplevelser, säger Peter Eklund som arbetar med Matlänet Södermanland på Länsstyrelsen.

På måndag tävlar Claus tillsammans med övriga läns kockar om en resa till Mat- OS i Erfurt 2012.

Juryn består av
● Christer Lingström, årets kock 1986 med två stjärnor i Guide Michelin. Driver nu Bistro Edsbacka i Strängnäs
● Gert Klötzke, årets kock 1985 och tidigare chef för Svenska kocklandslaget när de bedrev verksamhet vid Gripsholms värdshus (ordförande i juryn)
● Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
● Kent Sandin, köksmästare Haga slott
● Lisa Sennerby Forsse, rektor SLU.

- Det skall bli spännande att se vad de tävlande kockarna lyckas åstadkomma med en råvarukorg av lokala råvaror, säger Peter Eklund.

Massmedia hälsas välkomna att följa tävlingen på Eklundshof. Prisutdelning äger rum kl 16.00.

 Program för tävlingen finns här.