Idag, 17 maj, är det internationella dagen mot homo- och transfobi (IDAHOT)

Idag, den 17 maj, flaggar Länsstyrelsen Skåne med regnbågsflaggan för att uppmärksamma IDAHOT, den internationella dagen mot homo- och transfobi. Sedan 2004 uppmärksammas detta runt om i världen i samband med IDAHOT-dagen. Årets tema är familj.

​- För oss handlar det om ett viktigt ställningstagande att lyfta och uppmärksamma denna dag. Det ingår också i vårt uppdrag om mänskliga rättigheter, att arbeta för allas lika rättigheter och möjligheter, säger Martina Holmgren, utvecklingsstrateg för mänskliga rättigheter på Länsstyrelsen Skåne.

Trots att det har gjorts stora framsteg och att utvecklingen går snabbt på vissa så utgör homo- och transfobi fortfarande ett stort problem runt om i världen. Resultat från en studie, genomförd av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA), visade 2013 att i snitt varannan HBTQ-person utsatts för diskriminering eller känt sig trakasserad på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet/könsuttryck. Även i Sverige finns det många exempel på hur personer som är öppna med sin sexuella läggning eller sin könsidentitet utsätts för kränkningar och diskriminering av olika slag. 

Transpersoner mest utsatta

Flera undersökningar har bekräftat att mest utsatta är transpersoner – många unga transpersoner far väldigt illa och få vågar vara öppna med sin sexuella identitet. Det är främst i kontakt med arbetslivet och sjukvården som transpersoner utsätts för kränkningar och diskriminering.  Något som transrörelsen kämpat för länge är att få bort transsexualism från listan över psykiska sjukdomar. I oktober 2016 tog Världshälsorganisationen (WHO) bort klassificeringen av transsexualism som en psykisk sjukdom. Socialstyrelsen håller nu på att göra samma förändring i Sverige.

Andra viktiga dagar

Prideparader och festivaler runt om i världen innebär ytterligare tillfällen att fira framstegen och uppmärksamma kampen för lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsuttryck eller könsidentitet. I Skåne arrangeras Pridefestivaler på en rad orter 2017. Vi vill ta tillfället i akt och uppmärksamma några:

I Helsingborg uppmärksammas IDAHOT på Dunckers kulturhus imorgon. Samtal om normer, stolthet och erfarenheter samt spännande framträdanden utlovas. Läs mer

Lundapride firas nu till helgen 19-21 maj, program och info hittar du här

I Kristianstad firas Pride mellan 28 juni till 2 juli, paraden går den 1 juli Läs mer

I Trelleborg anordnas Pride den 13 augusti, mer på deras Facebooksida här.

Malmö Pride anordnas i år den 4-10 augusti mer information hittar du här.