Årets landsbygsföretag blev Kuskahusen

På gårdshotellet Kuskahusen vid Verkeåns dalgång är drömmen om turism i harmoni med naturen verklighet. Som första boende i Skåne har man fått kvalitetsutmärkelsen Naturens Bästa, en garanti för ansvarsfull upplevelseturism i naturen.

För sex år sedan gjorde Lars och Anette Löfstedt slag i saken, de lämnade Lund och bosatta sig permanent i sin sommarbostad i närheten av Brösarp på Österlen. Längtan efter ett mer naturnära liv fick dem att ta steget och snart började tankarna på en egen verksamhet att växa fram.

Nybyggt hotell

– Jag köpte gården för elva år sedan och den blev som ett andningsställe för mig, berättar Lars. När vi sen flyttade hit några år senare funderade vi på vad vi kunde göra med gården och började så smått med en liten B&B-verksamhet i en stuga på tomten.

Några år senare var det dags för betydligt större beslut. En ladugårdsbyggnad revs och ersattes med ett nybyggt gårdshotell med 25 sängplatser. Till midsommar 2010 stod allting klart. Några månader senare sa Anette upp sig från sitt jobb för att arbeta heltid med hotellet och vid årsskiftet 2011/2012 var det Lars tur att sluta pendla. Kuskahusen har en tydlig naturprofil, vilket speglar sig i de paketresor som erbjuds gästerna. I vår arrangerades till exempel en helg med trandans och orrspel och i sommar blir det fjärilsvandring under ledning av en av Sveriges främsta expert i ämnet.

Lokala samarbeten

I maj förra året certifierades Kuskahusen enligt kvalitetsmärket Naturens Bästa, som Svenska Ekoturismföreningen och Visit Sweden står bakom. Certifieringen innebär att man uppfyller strikta krav om miljöhänsyn och kvalitet, men också att man gynnar den lokala ekonomin genom att samarbeta med andra företag på orten.

– Att samarbete med andra året runt-öppna företag var grundläggande i vår verksamhet redan från början, berättar Lars. Det vi gör ska ge klirr i kassan lokalt! Således samarbetar man med lokala restauranger, matproducenter, taxibolag – ja, till och med andra gårdshotell som tillsammans med Kuskahusen anordnar vandringspaket från gård till gård.

– Hög boendestandard, bra mat och paket med kunniga naturguider är det som utmärker vår verksamhet, säger Lars. Och det återspeglas i vilka gäster som besöker oss; par med stort naturintresse som inte vill ge avkall på bekvämligheten.

Lars och Anette utvecklar ständigt sitt företag och nya idéer tar form. På tur står bland annat en grillstuga och fler paketresor. 

 

Kuskahusen är ett utav de företag på landsbygden som tagit del av Landsbygdsprogrammet stöd.  Den 17 april 2012 ordnade Länsstyrelsen en skånsk landsbygdsgala. Temat var skånsk mat, innovation och sinnlighet. Kuskahusen vann kategorin Årets Landsbygdsföretag.