Lodjur på besök i Skåne

Under den senaste tiden har nordöstra Skåne fått besök av lodjur. Det är troligen två olika hannar som oberoende av varandra har gjort långvandringar i södra Sverige.

Ett av lodjuren är en sändarförsedd hane vid namn Erik. Han har varit ute på en lång vandring genom flertal län och eftersom han har sändare kan vi följa hans färdväg, se karta.

 

 

Karta över lodjuret Eriks förflyttningar

Den andre hannen är ett observerat, men ej kvalitetssäkrat, lodjur som två jägare hade förmånen att få uppleva på nära håll. Det var på en vildsvinsjakt i nordöstra Skåne under onsdagen som jägarna mötte lodjuret. Enligt jägarna bar lodjuret ett halsband av en typ som inte längre används.  

Länsstyrelsen bedömer därför att det är fullt möjligt att detta är en äldre lodjurshane som märktes för flera år sedan i Västergötland. Nu hoppas Länsstyrelsen på spårsnö i vinter så att antalet lodjur i länet kan fastställas.  

- Därför tar vi också tacksamt emot tips om lodjursspår eller bilder tagna på lodjur i Skåne under 2011, säger Nils Carlsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Skåne län.  

 På Länsstyrelsens hemsida finns information om hur man rapporterar in observationer av rovdjur.