Glänås besöksområde

Till Glänås besöksområde är det lämpligt att komma för att få en introduktion till Tåkerns naturreservat. Glänås ligger på södra sidan av sjön Tåkern. Här finns besökscentret Naturum Tåkern med utställning, fågeltorn och vandringsleder - allt har en mycket hög grad av tillgänglighet.  

Glänås besöksområde är barnvänligt och tillgängligt för alla. Ni kan gå in på naturum och få hjälp av guider och i utställningen finns mycket att upptäcka och lära om Tåkern. Precis utanför naturum startar vandringsleder och här finns ett fågeltorn och en fin strandäng med orkidéer, vadarfåglar och häckningsöar med tusentals skrattmåsar. Uppifrån fågeltornet ser man ut över större delen av sjön och dess tiotusentals änder, svanar, gäss och rovfåglar.

Området alltid öppet

Alla stigarna, tornet, och den stora grillplatsen vid parkeringen med områdets populära och lekvänliga jätteägg är alltid öppna! Naturums öppettider, guidningar och andra evenemang hittar du här.

För vandringar i området finns flera olika stigar

Den första vandringsleden är bara 600 m lång och går på en spång genom vassen bred nog att bära barnvagnar och rullstolar. Där kan ni uppleva rörsångares och trastsångares intensiva sång på våren och framåt höstkanten skäggmesflockarnas högflykt. Fortsätter ni där den breda leden tar slut går stigen vidare ut över stora betade strandängar och ända ut till Svanshals udde, ca 2 km från naturum. Där ute finns en plattform över vassen och ett litet fågeltorn med utsikt över nästa vik. Via en avstickare kan man vandra upp till Svanshals kyrka och ett café och vandrarhem.

Barnvänlig sagostig

Från naturum startar också den skojiga sagostigen för yngre barn som döpts efter prinsessan Estelle. Den var en gåva från länet till prinsessan på hennes dopdag. Längs stigen berättas en enkel saga om haren Ann-Sofie som möter olika varelser barnen kan hälsa på, klättra och krypa hos. Stigen är 700 meter lång och tillgänglig med t.ex. barnvagn.

 

 Page Viewer ‭[2]‬

 Page Viewer ‭[1]‬

 Page Viewer ‭[3]‬

 Page Viewer ‭[4]‬

 


 

 

Mera info om Naturum Tåkern

Guidningar i Östergötland 2018