Glänås besöksområde

Naturum Tåkern i Glänås besöksområde
Vid Glänås på den södra sidan av sjön Tåkern ligger det största besöksområdet. Här finns besökscentret Naturum Tåkern med utställning, fågeltorn och vandringsleder - allt anpassat för funktionshindrade. Till Glänås besöksområde är det lämpligt att komma för att få en introduktion till Tåkerns naturreservat.
Spång genom vassen tillgänglig för alla

Det är också barnvänligt och tillgängligt för alla. Ni kan gå in på naturum och få hjälp av guider och utställning att lära er mycket om Tåkern och sedan gå upp i fågeltornet. Precis utanför naturum finns en fin strandäng med orkidéer, strand med vadarfåglar och häckningsöar med tusentals skrattmåsar. Uppifrån fågeltornet ser man ut över större delen av sjön och dess 10000-tals med änder, svanar, gäss och rovfåglar.

För vandringar i området finns flera olika stigar.

Den första är bara 600 m lång och går på en spång genom vassen bred nog att bära barnvagnar och rullstolar. Där kan ni uppleva rörsångares och trastsångares intensiva sång på våren och framåt höstkanten skäggmesflockarnas högflykt. Fortsätter ni där den breda leden tar slut går stigen vidare ut över stora betade strandängar och ända ut till Svanshals udde, ca 2 km från naturum. Där ute finns en plattform över vassen och ett litet fågeltorn med utsikt över nästa vik. Via en avstickare kan man vandra upp till Svanshals kyrka och ett café och vandrarhem.

Vandrare på leden över Svanshals äng med majvivor

Barnvänlig sagostig

Från naturum startar också den skojiga sagostigen för yngre barn som döpts efter prinsessan Estelle. Den var en gåva från länet till prinsessan på hennes dopdag. Längs stigen berättas en enkel saga om haren Ann-Sofie som möter olika varelser barnen kan hälsa på, klättra och krypa hos. Stigen är 700 meter lång och tillgänglig med t.ex. barnvagn.

Prinsessan Estelle undersöker Bosse Bävers hydda på sagostigen

Området alltid öppet

Alla stigarna, tornet, och den stora grillplatsen vid parkeringen med områdets populära och lekvänliga jätteägg är alltid öppna! Naturum har öppettider året om med dagligöppet sommarhalvåret, helger vår och höst, och en söndag i månaden under kallaste vintermånaderna. Se årets öppettider, guidningar och andra evenemang på naturum här.


Mera info om Naturum Tåkern hittar du här

Guidningar i Östergötland 2017