Hur du känner igen en ekoxe 

Här kan du få hjälp med identifieringen av ekoxen. Se bilder av både hanar och honor. Dessutom visas några möjliga förväxlingsarter lite längre ner på sidan. Bokoxe, Noshornsbagge, Taggbock och Bitbock kan eventuellt förväxlas med ekoxehonor. Använd pilarna för att växla mellan bilderna.

Ekoxehona

Längd: 30-40 mm. Kroppens färg är matt mörkbrun till brunsvart. Nykläckta individer kan dock glänsa något. Benen är långa och kraftfulla.

Bilder på ekoxehonor

Ekoxe hane

Längd: 30-80 mm (inklusive käkarna) Hanarna kan variera stort i storlek. Bakkroppen är mörkt rödbrun som är matt i färgen. Nykläckta individer kan dock glänsa något. Hos hanen är käkarna och täckvingarna ljusare brunröda. Benen är långa och kraftfulla.

Bilder på ekoxehanar

Förväxlingsarter

Bokoxe även kallad Liten ekoxe
Längd:19-32 mm. Bokoxehanen kan eventuellt förväxlas med en liten individ av ekoxehona. Bokoxen är dock sotsvart i färgen och oftast minder.

Bokoxe hane

Noshornsbagge
Längd: 25- 39 mm. Kastanjebrun, alltid glänsande. Honan kan eventuellt förväxlas med en ekoxehona men noshornsbaggehonan har en karakteristisk knöl i pannan. Noshornsbaggehanen har ett stort krumböjt horn i pannan.

Norhornsbagge hona

Taggbock
Längd:(18) 30-45 mm. Relativt glänsande mörkt rostbrun eller svartbrun. Halssköldens sidor med tre kraftiga taggar.

Taggbock hane

Bitbock
Längd: 12-24 mm. Kraftiga käkar, korta antenner och sylindrisk kroppsform. Bitbocken är svart och har två längsgående ribbor på täckvingarna

Bitbock

Kontakta oss

Annika Forsslund
010-2235384