Skyddsjakt på varg som angripit tamdjur

Sent på fredagseftermiddagen beslutade Länsstyrelsen i Örebro län om skyddsjakt på den varg som angripit tre tamdjursbesättningar mellan Nora och Järnboås. En särskild jaktledare kommer att utses.

I tisdags angreps en fårbesättning i Klacka-Lerberg. Det var det tredje och senaste vargangreppet sedan sommaren i ett område som sträcker sig från Nora till Järnboås. I slutet på augusti angreps och skadades en nötkalv i Ås och i juli angreps och dödades åtta får i Järnboås. Länsstyrelsens besiktningsmän har konstaterat att angreppen orsakats av varg.

– Angrepp på nötdjur är väldigt ovanligt och har bara konstaterats vid ett tillfälle tidigare i länet, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

I torsdags fick Länsstyrelsen in två ansökningar om skyddsjakt på varg, med anledning av angreppen. Bakom ansökningarna står djurägare i området som känner oro för att nya angrepp ska ske.

– Det finns risk för nya angrepp och det är svårt att på kort sikt hinna förebygga angrepp med stängsel. Vi tycker därför att det är motiverat med skyddsjakt, säger Per Wedholm, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.Skyddsjakten kommer ske nära vargreviret Nora. Ett av föräldradjuren i Norareviret härstammar från en finsk-rysk varg och är därför genetiskt värdefull. Jaktområdet har avgränsats för att minska risken att den genetiskt värdefulla vargen fälls.

beslutet om skyddsjakt

För mer information:
Per Wedholm, rovdjursansvarig, 019-19 35 96
Magnus Eklund, avdelningschef Miljö, 070-619 39 19