Tre nya naturreservat till Norrbotten

Norrbotten har fått nya naturreservat i kommunerna Arjeplog, Luleå och Kiruna/Gällivare, och ytterligare fem har utökats.

Runt om i Norrbotten finns värdefull och orörd natur som är viktig att bevara för kommande generationer.

- De tre nya naturreservaten tillsammans med de utökade har en värdefull ur- och naturskog med en stor mångfald av växter och djur. Det är dessutom väldigt fina utflyktsmål där du bland annat hittar flera av länets hackspettar och många olika svampsorter, säger Per-Anders Jonsson enhetschef naturskydd.

Miesvaara

Miesvaara ligger ca 7,5 km norr om byn Vettasjärvi, på södra sidan om Kalixälven, och når ca 530 meter över havet. Miesvaara betyder mansberget eller gubbkullen och är ett skogsklätt berg med milsvid utsikt.

Här kan du läsa mer om Miesvaara.

Sörilandhuvudet

Sörilandhuvudet ligger söder om Råneåälven ungefär 18 kilometer från Råneå in mot landet. Skogarna i reservatet är i stort sett orörda sedan branden för 150 år sedan och här finns flera av länets hackspettsarter så ta med dig en kikare, du kanske får syn på en av dem.

Här kan du läsa mer om Sörilandhuvudet.

Tjuorre-Biessetjåhkkå

Tjuorre-Biessetjåhkkå hittar du 1,5 mil från Arjeplogs centrum. Området är ca 1670 ha och variationsrikt med småbrutna och natursköna skogssluttningar med tjärnar, våtmarker och blockfält insprängda i urskogen. Vildmarkskänslan är påtaglig i de trolska urskogsmiljöerna.

- Längs reservatets vackra sluttningar kan du vandra hela dagen och njuta av vidsträckta orörda skogar, kanske vila ryggen mot en uråldrig tall vid en tjärn. Du blir rikligt belönad om du söker dig upp till Tjuorrebuovddas topp - utsikten är magnifik, säger Camilla Carlsson på Länsstyrelsen som också tagit bilden.

Här kan du läsa mer om Tjuorre-Biessetjåhkkå.

Fem naturreservat blir större

De naturreservat som har utökats är:

  • Nenävuoma i Pajala kommun
  • Snöberget i Luleå kommun
  • Åkerby och Lundbäckskogen i Boden kommun och
  • Paljaskero i Övertorneå kommun.